Rusija: Holandska komisija prikriva poreklo rakete „Buk“

© Sputnik / Vadim Braйdov / Uđi u bazu fotografijaRaketni kompleks BUK-2M
Raketni kompleks BUK-2M - Sputnik Srbija
Pratite nas
Holandska komisija koja sprovodi istragu o padu malezijskog „boinga“ na istoku Ukrajine prikriva informaciju o datumu i mestu pronalaska motora rakete „Buk“, kao i o tome ko je taj agregat predao istražnoj komisiji, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, razlog zbog čega holandska komisija ćuti o tim detaljima je što je ta raketa najverovatnije pripadala upravo ukrajinskim snagama.

Mesto pada MH17 - Sputnik Srbija
Putin: Priznaćemo istragu o padu MH17 ako budemo učestvovali u njoj

Takođe, rusko Ministarstvo ističe da serijski broj rakete, koja je navodno iskorišćena prilikom obaranja malezijskog aviona, pokazuje da je ona napravljena 1986. godine u Sovjetskom Savezu, dok Rusija sve rakete koje su starije od 25 godina uništava jer nisu bezbedne za rukovanje.

Ministarstvo naglašava da je Ukrajini nakon raspada SSSR ostalo oko 20 divizija protivvazdušnog kompleksa „Buk“, ali da od 1991. godine nijedna nova raketa toj zemlji nije isporučena.

Malezijski avion „boing 777“ srušio se u istočnoj Ukrajini u julu 2014. godine tokom leta za Kuala Lumpur iz Amsterdama. U nesreći je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Rusija je više puta ukazivala na pristrasnost istrage, koja je ignorisala ruske argumente i zasnivala zaključke isključivo na ukrajinskim podacima.

Eksperimenti koncerna „Almaz-Antej“, vodećeg preduzeća za proizvodnju PVO sistema, uključujući i sisteme „Buk“, potvrdili su da je „boing“ oboren sa teritorije pod kontrolom ukrajinske vojske.

© SputnikIstraga pada malezijskog aviona )kir)
Istraga pada malezijskog aviona )kir) - Sputnik Srbija
Istraga pada malezijskog aviona )kir)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala