Putin: Priznaćemo istragu o padu MH17 ako budemo učestvovali u njoj

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaMesto pada MH17
Mesto pada MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija može da prizna rezultate istrage o padu MH17 samo ako u njoj bude punopravno učestvovala.
MIP Rusija - Sputnik Srbija
Rusija: Istraga o padu MH17 u Ukrajini je za žaljenje

„Mi smo od početka predlagali zajednički rad na istrazi o toj tragediji, ali na naše iznenađenje, nas u tu istragu nisu pustili. Ukrajinska strana tamo radi, bez obzira na to što je Ukrajina prekršila međunarodna pravila i nije zatvorila vazdušni prostor iznad teritorije u kojoj se odvijaju borbe. Međutim, ona radi, a Rusija ne“, izjavio je Putin na pres-konferenciji.

„Zato nam nije poznato šta tamo piše, na čemu je zasnovano to što ta komisija piše. Da bismo priznali to što je tamo izloženo, mi treba da punopravno učestvujemo u istrazi. U svakom slučaju, mi ćemo se prema tome odnositi sa pažnjom, sa poštovanjem i proanaliziraćemo sve što je tamo izloženo. Formulisaćemo naš stav prema tom slučaju, ali za sada ja nisam video taj tekst“, dodao je Putin.

„Predsednik Putin je rekao da je spremnost za saradnju veoma važna stvara… Pošto smo u potpunosti solidarni sa Holanđanima, mislim da Rusija treba da pokaže konstruktivan stav“, rekao je Makron.    

Zgrada Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Ruska vojska ponavlja: Nijedan ruski „Buk“ nije prešao rusko-ukrajinsku granicu

Francuski predsednik Emanuel Makron je pozdravio spremnost Rusije da sarađuje u istrazi o padu MH17.

Ranije je načelnik Odeljenja za istragu Nacionalne policije Holandije Vilbert Paulisen izjavio da je međunarodna istražna grupa, koja istražuje okolnosti rušenja aviona „boing" na istoku Ukrajine, otkrila da je raketni sistem „Buk", koji je navodno oborio malezijski avion, pripadao 53. raketnoj brigadi Oružanih snaga Rusije.

Malezijski avion „boing 777" srušio se u istočnoj Ukrajini u julu 2014. godine tokom leta za Kuala Lumpur iz Amsterdama. U nesreći je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala