Strani novinari stigli u Severnu Koreju, uništavanje može da počne

© REUTERS / Korea Summit Press PoolLideri Severne i Južne Koreje, Mun Džae In i Kim Džong Un na sastanku u Panmundžomu
Lideri Severne i Južne Koreje, Mun Džae In i Kim Džong Un na sastanku u Panmundžomu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mala grupa stranih novinara stigla je danas u Severnu Koreju kako bi pratili uništavanje poligona za nuklearne probe ove zemlje, koje bi trebalo da bude obavljeno kasnije ove nedelje, prenosi AP.
Severnokorejski lider Kim Džong Un posmatra raketnu probu - Sputnik Srbija
Libijski model ili američka zaštita: Kome Kim da veruje?

Navodi se da u ovoj grupi novinara nema osam predstavnika medija iz Južne Koreje, čije učešće je prvobitno planirano, ali su ipak izostavljeni zato što je Pjongjang presekao kontakt na visokom nivou u Seulu iz protesta zbog vežbe južnokrejske i američke vojske.

U grupi novinara koja je stigla čarter letom iz Pekinga nalaze se mediji iz Velike Britanije, Rusije, Kine i SAD. Oni će boraviti u hotelu u lučkom gradu Vonsan na istoku zemlje, pre putovanja vozom na uništavanje poligona lociranog na severoistoku. Ta ceremonija će biti održana jednog od narednih dana, u zavisnosti od vremenskih prilika.

AP navodi da je Pjongjang dozvolio ograničeni pristup poligonu kako bi javno pokazao da ispunjava obećanje da će obustaviti podzemne probe i lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa.

Podseća se da je Severna Koreja jednostano objavila ovaj moratorijum uoči samita njenog lidera Kim Džong Una i predsednika SAD Donalda Trampa, planiranog za 12. jun u Singapuru.

Američki predsednik Donald Tramp spreman je da odustane od jedinstvenog samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong unom zakazanom za naredni mesec, nakon što je Severna koreja dovela u pitanje najavljeni sastanak, izjavio je sinoć američki potpredsednik Majk Pens.

On je za američki „Foks njuz“ rekao da Severna Koreja ne bi trebalo da pokušava da traži koncesije od SAD za obećanja koja ne namerava da održi.

„Bila bi velika greška kada bi Kim Džong un mislio da može da nadigra Donalda Trampa“, ocenio je Pens.

Severnokorejski lider Kim Džong Un daje uputstva za nuklearni program u Pjongjangu - Sputnik Srbija
SAD traže Kimu da preda nuklearne glave u narednih 6 meseci?

Agencija Rojters prenela je da će se Tramp danas sastati sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae inom kako bi razmotrili zajedno da li je Pjongjang ozbiljan oko sporazuma o denuklearizaciji.

Kako se navodi, Mun je pozvan u Belu kuću kako bi pomogao da se utvrdi da li Kim zauzima tvrđi stav protiv denuklearizacije.

Ukoliko se samit otkaže ili propadne, to će biti veliki udarac za ono što Trampove pristalice nazivaju „najvećim diplomatskim postignućem njegovog predsednikovanja“.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala