SAD traže Kimu da preda nuklearne glave u narednih 6 meseci?

© REUTERS / KCNASevernokorejski lider Kim Džong Un daje uputstva za nuklearni program u Pjongjangu
Severnokorejski lider Kim Džong Un daje uputstva za nuklearni program u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanski list „Asahi“ objavio je, pozivajući se na izvore upućene u severnokorejska pitanja, da su Sjedinjene Američke Države od Pjongjanga zatražile da u narednih šest meseci u inostranstvo pošalje neke od nuklearnih bojevih glava koje poseduje, kao i interkontinentalne balističke rakete i drugi nuklearni materijal, prenosi Rojters.

Prema tvrdnji tih izvora, deluje da je američki državni sekretar Majk Pompeo severnokorejskom vođi Kim Džong Unu kazao tokom sastanka održanog ovog meseca da bi Severna Koreja mogla da bude uklonjena sa liste zemalja koje su sponzori terorizma ukoliko preda to što je traženo.

Kim Džong UN i Mun Džae In - Sputnik Srbija
Severna Koreja preti otkazivanjem samita sa SAD

Japanski dnevnik je objavio i da, ukoliko Pjongjang pristane na potpunu, proverljivu i nepovratnu denuklearizaciju tokom samita Kima sa predsednikom SAD Donaldom Trampom koji je planiran za 12. jun u Singapuru, Vašington razmatra davanje garancija Kimovom režimu, bez preciziranja o kakvim se garancijama radi.

Rojters prenosi da je Južna Koreja danas saopštila da će pokušati da posreduje između SAD i Severne Koreje nakon što je Pjongjang zapretio da će odustati od tog samita.

Neimenovani zvaničnik Plave kuće, zvanične rezidencije južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina, naveo je da Seul namerava da nastavi razgovore sa Severnom Korejom sa ciljem održavanja sastanka na najvišem nivou, koji je Pjongjang u sredu otkazao, navodeći kao razlog vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Rojters podseća da će se Tramp 22. maja sastati sa Munom na samitu u Beloj kući, na kom se očekuje da će razgovarati o Trampovom junskom samitu sa Severnom Korejom.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala