Šta Srbi u Federaciji treba da urade da bi opstali

Pratite nas
Ključ za opstanak srpskog naroda i zaštite prava Srba u Federaciji BiH jeste da se osnaži njihov politički položaj, a prvi korak ka tome je da se Srbi u što većem broju registruju, odnosno, prijave za glasanje van BiH na predstojećim parlamentarnim izborima, izjavio je danas Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

„Smatram da bi sve srpske političke stranke i organizacije trebalo da naprave zajednički program i izađu sa jednom listom na izbore u oktobru ove godine“, poručio je Linta na sastanku sa predstavnicima srpskih udruženja iz Federacije Bosne i Hercegovine.

On je u razgovoru sa predstavnicima više od 20 udruženja Srba iz Federacije BiH istakao da je zajednički cilj opstanak Srba u Federaciji BiH, kao i borba za njihova oteta i uzurpirana prava, navodi se u saopštenju skupštinske pres-službe.

Miloš Ković - Sputnik Srbija
Možemo li objasniti Principa, a da se ne udvaramo Zapadu

Povod za razgovor su opšti izbori u Federaciji BiH, raspisani za 7. oktobar ove godine, a Linta je ocenio da Srbi iz Federacije BiH samo zajedno mogu učiniti suštinski iskorak u borbi za svoja prava.

On je istakao da je položaj Srba tragičan, imajući u vidu da je na području Federacije BiH, po popisu iz 1991. godine, živelo oko 600.000 Srba ili 22 odsto, dok ih po popisu iz 2013. godine ima 56.000 ili 2,5 odsto, što govori o brutalnom etničkom čišćenju nad Srbima, koje je do danas ostalo nekažnjeno.

Linta je dodao i da je najveći problem sa kojim se Srbi u BiH sreću diskriminacija u zapošljavanju, obrazovanju, raspodeli budžetskih sredstava i ostalim segmentima života, kao i da nema napretka u povratku raseljenih, niti obnove uništenog kulturnog nasleđa.

„Jedan način borbe je da Srbi iskoriste izbore da ojačaju svoj politički položaj u Federaciji BiH, posebno izbore za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i skupštine kantona u Federaciji BiH i izaberu autentične srpske poslanike koji će predstavljati srpski narod. Zato je važno da se raseljeni Srbi što masovnije prijave za glasanje i da se animiraju za predstojeće glasanje“, poručio je Linta.

On je sa predstavnicima udruženja razgovarao o postupku prijavljivanja raseljenih Srba za izbore, pribavljanju dokumentacije koja je za to potrebna i najavio otvaranje kancelarija u Novom Sadu i Beogradu, koje će zainteresovanim građanima pružiti logističku podršku u tom procesu.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Jedno je kad hapse Dudakovića, a drugo kada hapse Srbe

Predstavnici udruženja pozdravili su zajednički sastanak za koji su ocenili da je prvi do sada i da je njime „ubačena klica zajedništva i jedinstva srpskog naroda“.

Pozdravili su inicijative predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i ocenili da je za opstanak Srba u Federaciji BiH potrebna podrška i Republike Srpske i matice Srbije.

U razgovoru je istaknuto da je za masovniji odziv raseljenih Srba za registraciju za glasanje potrebna logistička podrška, posebno kod pribavljanja uverenja o državljanstvu ne starijeg od šest meseci, kao i motivisanje mladih ljudi.

Na sastanku je zajednički zaključeno da je potrebno u saradnji sa Vladom Republike Srpske obaviti tehničke dogovore oko pribavljanja neophodnih dokumenata, kao i da se o ovoj temi pokrene aktivna kampanja u medijima.

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala