Šta se zaista krije iza Putinovog buketa za Merkelovu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin, premijer Dmitrij Medvedev i nemačka kancelarka Angela Merkel pre sastanka u Sočiju
Predsednik Rusije Vladimir Putin, premijer Dmitrij Medvedev i nemačka kancelarka Angela Merkel pre sastanka u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čudno je da se u buketu koji je predsednik Rusije Vladimir Putin poklonio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel vidi nešto više od uobičajenog pristojnog ponašanja koje se često koristi na sastancima i pregovorima, izjavio je za Sputnjik zamenik predsednika Udruženja ruskih diplomata Andrej Baklanov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Nemački mediji: Da li je Putin uvredio Merkelovu

Ranije je nemački tabloid „Bild“ objavio članak čiji autor smatra da Putinov gest u Sočiju predstavlja „određeni signal“. Novinar smatra da u ozbiljnim političkim krugovima nije uobičajeno da se poklanja cveće na sastanku, već je uobičajeno rukovanje.

„Bonton nalaže da kada se vodi sastanak sa ženom, individualno ili kada ona dolazi u okviru delegacije, ona dobija cveće prilikom posete. To je toliko elementarni zahtev da se, po pravilu, nigde posebno ne naglašava i fotografije se ne objavljuju. Podrazumeva da je to deo opšte prihvaćenog bontona i to je toliko uobičajeno da se o tome ni ne raspravlja. Zbog toga se stiče iluzija da se ovo retko dešava. Ne, ovo se dešava prilično često“, naglasio je Baklanov koji je u periodu 2000—2005. godine bio ambasador Rusije u Saudijskoj Arabiji.

Prema rečima diplomate, ovakav članak je dokaz „nekompetentnosti“ novinara i „povećanog stepena revolta“.

„Ovo je nepoznavanje osnove diplomatskog bontona. To je nekompetentan članak koji još jednom svedoči o tome s kim imamo posla. Pre dvadeset godina takav članak ne bi dozvolio nijedan urednik“, naglasio je Baklanov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da nemačkoj kancelarki Angeli Merkel pokloni buket cveća podstaknuta ruskom tradicijom.

„Ovde je to znak dobrih manira. To su naše tradicije i mi se njima vodimo“, rekao je Peskov novinarima dodajući da je u Rusiji apsolutno normalno poklanjati cveće ženama, kao i kolegama na poslu i na međunarodnim sastancima.     

Putin se u petak sastao sa Merkelovom u Sočiju. Ruski predsednik je izjavio da je razgovor bio značajan i pravovremen. Nemačka kancelarka je rekla da je održavanje dobrih odnosa sa Rusijom deo strateških interesa Nemačke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala