Azerbejdžanci dolaze u Srbiju da razmotre ulaganja u banje i luksuzne hotele

© Wikipedia / RasevicFontana u Banji Kovinjači
Fontana u Banji Kovinjači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih desetak dana u Srbiju doputovati delegacija Azerbejdžana kako bi razmotrila mogućnosti za investicije.

Vučić je, u izjavi RTS-u u Bakuu, kazao da je sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje, a na večeri dogovorio da delegacija te zemlje dođe u Srbiju i istraži mogućnosti za dodatna ulaganja.

Podsetio je da Azerbejdžan investira od Moskve do Crne Gore, da je, na primer, ta zemlja u uložila u hotel „Ukrajina“ u Moskvi, jedan od glavnih hotela ruske metropole, da je u Crnoj Gori uložila više od pola milijarde, a u Turskoj čak 13 milijardi dolara.

Izgradnja Beograda na vodi - Sputnik Srbija
Najveća tajna srpskog biznisa: Zašto su ove brojke precrtane crnim

Delegacija Azerbejdžana, prema njegovim rečima, u Srbiju će doći da vidi da li će uložiti u izgradnju luksuznih hotela, kupovinu banja i dodao da postoji mnogo mogućnosti za investicije.

Preneo je da se jedan deo razgovora sa Alijevim ticao politike, to jest poštovanja međusobnog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti u odlučivanju, slobodarskog duha naroda u odlučivanju i da postoji saglasnost oko toga.

Izrazio je zahvalnost Alijevu za zalaganje za poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije u Islamskoj organizaciji i islamskom svetu. Takođe, kazao je, zajednički je razmotrena situacija u svetu i kako i šta činiti kako bi se obe zemlje razvijale, kao i šta je najbolje uraditi za zemlje u uslovima koji su teški, jer je nestabilnost reč svakodnevnice, a ne stabilnost.

„Mnogo toga smo mogli da čujemo jedan od drugog. Ja sam dosta naučio“, naglasio je Vučić.

Dekorativno svetlo u cilju privlačenja turista

Osvrnuo se i na izgled Bakua i dekorativno osvetljenje zdanja.

„I mi ćemo uložiti mnogo u Niš, Beograd i Novi Sad. Ovo dekorativno osvetljenje biće obavezno u delovima koje renoviramo. Tako će u Karađorđevoj morati da imaju takvo svetlo, sve u cilju privlačenja turista“, najavio je on.

Silosi - Sputnik Srbija
Građevinsko zemljište - konverzija tajkunizacije?

Vučić je preneo da je sa Alijevim dogovorio da se omogući bezvizni režim između dve zemlje i najavio da će za državljane Srbije na aerodromu biti omogućen ulazak bez posebnih formalnosti. Kazao je da su se u Azerbejdžanu iznenadili kada su čili da su Turci najbrojniji turisti kod nas, čiji broj neprestano raste.

Vučić je rekao i da je u Bakuu imao prijateljske razgovore, dobio prijateljsku podršku i da je uveren da ćemo moći da ostvarimo korist za našu zemlju.

Ime ministra finansija se zna, gradonačelnika ne

Vučić je izjavio da premijerka Srbije, kao i on, znaju ime novog ministra finansija i da sada ostaje da se odradi politički deo posla u Skupštini Srbije, ali nije precizirao o kome je reč.

On je rekao da napisi u medijima da je prelomljeno ko će biti gradonačelnik Beograda nisu tačni uz komentar da ne bi bilo nikakvog smisla kada bi se govorilo o svemu onome što se nađe u medijima.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić s pola Vlade u Bakuu: Uspeli ste da sačuvate svoju zemlju

Kako je rekao, potrebno je da se koncentrišemo na ekonomski razvoj, a da će se na kraju godine meriti ono što smo mi uradili, a šta zemlje u regionu i napomenuo da je pre samo tri godine kod nas, u zemlji koja je bila pred bankrotom, plata bila 340 evra prosečno, a u nekima u regionu i 470 evra.

Vučić je rekao da smatra da ćemo sve to sustizati u godinama pred nama i ubedljivo i prestići i ponovio da će ove godine biti najveće povećanje penzija, kao i povećanje plata.

On je rekao i da se kupuju dolari kako bi se vratili i do kraja godine spustili javni dug ispod 50 odsto.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala