Penzionisani pilot otkrio mračnu istinu o kompaniji čiji se avion srušio na Kubi

© AP Photo / Desmond BoylanMesto avionske tragedije na Kubi
Mesto avionske tragedije na Kubi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Meksička aviokompanija „Erlajns damojh“, čiji se avion srušio u na Kubi, pri čemu je poginulo 110 osoba, u poslednjoj deceniji je dva puta bila predmet ozbiljnih optužbi zbog osoblja u toj kompaniji.
Mesto pada aviona na Kubi - Sputnik Srbija
Stravični snimci s Kube: Da li je ovo uzrok tragedije u kojoj je poginulo više od 100 ljudi

Kako AP prenosi, te navode su iznele vlasti u Gvajani i penzionisani pilot nacionalne avio-kompanije Kube „Kubana de avijasion“, koja je od meksičke kompanije pozajmila avion „Boing 737“, star 39 godina, koji se srušio.

Meksička vlada saopštila je u subotu da će vlasti iz civilne avijacije izvesti operativnu reviziju u kompaniji „Damojh“ kako bi utvrdili da li su „trenutni operativni uslovi u skladu sa pravilima“ i kako bi pomogli u prikupljanju informacija u istrazi o avionskoj nesreći koja se dogodila u petak i u kojoj je među 110 poginulih bilo petoro dece.

Taj avion i posadu je iznajmljivala od kompanije „Damojh“ sa sedištem u Meksiko Sitiju i niskobudžetna avio-kompanija sa sedištem u Hondurasu.

Zaposledni u kompaniji „Damojh“ odbili su da komentarišu nedavni događaj, navodeći da će kompanija komunicirati sa medijima samo putem pisanih saopštenja.

Ministar saobraćaja Kube Adel Iskijerdo Rodrigez rekao je novinarima u subotu da je kompanija „Kubana“ iznajmljivala taj avion pre manje od mesec dana, u okviru sporazuma po kojem je meksička avio-kompanija bila odgovorna u potpunosti za održavanje aviona.

On je naglasio da je za Kubu uobičajeno da iznajmljuje avione po različitim sporazumima, s obzirom na ograničenost avijacije te zemlje zbog trgovinskih zabrana koje su joj SAD uvele.

„Normalno je da iznajmljujemo avione. Zašto? Zato što je prigodno i zbog problema blokade koji imamo. Ponekad ne možemo da kupimo avione koji su nam potrebni i moramo da ih iznajmimo“, kazao je on.

On je rekao da je u vezi sa „Damojh“ kompanijom „ovde formula da oni vode računa o kontroli održavanja aviona. To je njihova odgovornost“.

Avionska nesreća, Kuba - Sputnik Srbija
U padu aviona poginulo 20 sveštenika

Takođe je podvukao da Kuba nije imala svoje pilote obučene da lete „Boingom“, te je unajmila meksičku posadu sa očekivanjima da su u potpunosti obučeni i da su ih nadležni sertifikovali.

Kako su agencije ranije izvestile, u avionskoj nesreći nedaleko od Havane među poginulima su bila 102 državljana Kube, zvanično je u subotu saopštio Iskijerdo Rodrigez.

On je tada rekao da je među žrtvama troje turista, dvoje stranih državljana i šest članova posade iz Meksika.

© AP Photo / Ramon EspinosaRođaci žrtava pada aviona na Kubi
Rođaci žrtava pada aviona na Kubi - Sputnik Srbija
Rođaci žrtava pada aviona na Kubi

Potvrdio je da je locirana i crna kutija aviona.

Ispred mrtvačnice su se okupili članovi porodica i rodbina žrtava koji su davali informacije vlastima da bi pomogli proces identifikacije.

Mrtvačnicu je posetio i kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel, a prethodnog dana je posetio i mesto nesreće.

On je tada saopštio da je formirana specijalna komisija koja će utvrditi uzrok avionske nesreće.

„Boing 737“, u kojem se nalazilo 104 putnika i šest članova posade, srušio se i izgoreo u petak ubrzo posle poletanja sa međunarodnog aerodroma „Hoze Marti“ u Havani.

To je najgora avionska nesreća na Kubi u poslednje tri decenije i treća velika nesreća te vrste od 2010.

Srušio se kubanski putnički avion sa 104 putnika, ima preživelih - Sputnik Srbija
Prvi snimci: Srušio se kubanski putnički avion sa 104 putnika, ima preživelih

Nebo je bilo oblačno i na aerodromu je padala kiša u vreme nesreće, a kubanska državna televizija javila je da je avion star 39 godina naglo skrenuo udesno nakon poletanja za grad Olgin, na istoku Kube.

Državna avio-kompanija, čiji je pozajmljeni avion pao, ima generalno dobar bilans bezbednosti, ali je poznata po kašnjenjima i otkazivanjima letova, a mnoge svoje avione je povukla iz saobraćaja zbog problema sa održavanjem proteklih meseci, pa je zato bila prinuđena da iznajmljuje čarter avione od drugih kompanija, naveo je AP.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala