Lingvisti: Nema sumnje — srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski su zajednički jezik

© WikipediaMapa Balkana
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sa lingvističkog aspekta, nema nikakve sumnje da su srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik zajednički jezik koji je razdvojen iz političkih razloga.

To je izjavio lingvista Ranko Bugarski. 

„Imamo četiri različita jezika gledano sa političkog i administrativnog stanovišta, a nikako sa lingvističkog“, rekao je Bugarski na predstavljanju svoje knjige „Govorite li zajednički“, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Bugarski je naveo da svako može da naziva taj zajednički jezik kako želi, jer nije suština u imenu jezika, već je bitna svest da govorimo zajednički jezik.

„Dakle, ono što je bitno jeste svest da govorimo zajednički jezik i to je nešto što nam donosi velike prednosti koje se guraju u zapećak i ne koriste se iz političkih razloga“, kazao je Bugarski i dodao da je to suština Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja je javnosti ponuđena na potpisivanje prošle godine.

Bugarski je rekao da on taj zajednički jezik i danas zove „srpskohrvatski“ bez pretenzije da taj naziv nameće bilo kome, i naveo da je za svojih 85 godina života govorio isti taj jezik pod pet-šest različitih zvaničnih naziva.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala