Moskva: Zločinačka delatnost „belih šlemova“ se ne može sakriti

© AFP 2023 / AMER ALMOHIBANYČlanovi organizacije "Beli šlemovi" se fotografišu sa sertifikatima nakon obuke u istočnoj sirijskoj oblasti Guta
Članovi organizacije Beli šlemovi se fotografišu sa sertifikatima nakon obuke u istočnoj sirijskoj oblasti Guta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je kao „neverovatnu“ vest o tome da su SAD obustavile finansiranje nevladine organizacije „beli šlemovi“, koju Moskva optužuje da je širila neistinite informacije o primeni hemijskog oružja u Siriji.

„Danas se pojavila neverovatna vest – Stejt department je obustavio finansiranje ’belih šlemova‘. A zašto? Nisu im se svideli poslednji snimci? Ili postoje drugi razlozi? Ruku na srce, bilo bi lepo znati koliko su dobijali para od američke Vlade, ali i od vlada drugih zemalja, pre svega od onih koji su nedavno raketirali Siriju. To bi objasnilo kako funkcioniše taj mehanizam stvaranja neistinitih informacija“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, sada je na novinarima da istraže zašto je uopšte Amerika prestala da finansira ovu organizaciju – da li je to konačna odluka ili samo privremena.

Gitarista Rodžer Voters - Sputnik Srbija
Rodžer Voters: „Beli šlemovi“ samo šire propagandu džihadista i terorista (video)

„Mislim da će ta zločinačka delatnost ’belih šlemova‘, kada je reč o informacionoj komponenti, dugo ostati u našim sećanjima. I to što će ubuduće da rade, a što je još važnije, i ono što su ranije radili, sigurna sam, sve će izaći na videlo“, zaključila je Zaharova.

O tome da je finansiranje obustavljeno saopštio je prethodno američki kanal Si-Bi-Es i to nakon višegodišnje podrške „belim šlemovima“.

Šef te organizacije Raed Saleh rekao je tim povodom da su poslednji sastanci, održani u martu, bili veoma pozitivni, da je bilo reči o dugoročnim obavezama čak do 2020. godine, te da nije bilo predloga za zaustavljanje finansiranja.

„Ako je ovo dugoročno ili trajno zaustavljanje, to bi imalo ozbiljan uticaj na našu sposobnost da pružimo isti intenzitet i kvalitet usluga koje trenutno pružamo civilima“, istakao je on.

Prema navodima Si-Bi-Esa, podrška SAD „belim šlemovima“ čini najmanje trećinu sredstava za finansiranje grupe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala