MOK ulaže žalbu na odluku Arbitražnog suda o ruskim sportistima

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaOlimpijska i ruska zastava na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Sočiju 2014.
Olimpijska i ruska zastava na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Sočiju 2014. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) žaliće se na odluku Sportskog arbitražnog suda (CAS) u vezi sa ruskim sportistima, izjavio je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah na konferenciji za novinare, nakon sastanka Izvršnog saveta MOK-a.
Član Međunarodnog olimpijskog komiteta prolazi pored displeja sa logom MOK-a na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu - Sputnik Srbija
MOK: Ruski sportisti na ZOI čisti, ali visoko rizični

„Razgovarali smo o odluci CAS-a u vezi sa ruskim sportistima i njihovim žalbama na odluku komisije (Denisa) Osvalda. I savet je odlučio da uputi žalbu na ovu odluku“, rekao je Bah.

Ranije je direktor za komunikacije MOK-a, Mark Adams, takođe rekao da će se MOK žaliti na odluku CAS-a.

„Žalićemo se na dve odluke CAS-a Federalnom sudu Švajcarske“, rekao je Adams.

„Imamo 30 dana da podnesemo žalbe. Za sada još uvek nismo dobili deo obrazloženja, tako da za sada ne možemo da govorimo o nekim detaljima. Mogu da kažem da nismo zadovoljni ovim odlukama.“

MOK je doneo ovu odluku vodeći se interesima sportista koji su izgubili od ruskih sportista optuženih za korišćenje dopinga, rekao je Bah.

Ruski ministar sporta Pavel Kolobkov - Sputnik Srbija
Ruski ministar sporta: Sledi mnoštvo sudskih procesa

„Stav MOK-a o odluci CAS-a nije se promenio. Citiraću, ova odluka ne ukazuje na nevinost. Drugo pitanje je zašto je izvršni odbor odlučio da podnese žalbu. To je bilo jasno, jer smo se stavili na mesto onih sportista koji su stigli na cilj posle ruskih“, objasnio je on.

„Ova odluka ne govori da su sportisti nevini i odlučili smo se da se žalimo u ime drugih sportista“, dodao je on.

Nakon istrage u novembru 2017. godine komisija MOK-a, na čelu sa Denisom Osvaldom, proglasila je 43 ruskih sportista koji su učestvovali na Olimpijskim igrama u Sočiju krivim za kršenje antidoping pravila, poništila njihove rezultate sa Olimpijskih igara 2014. i doživotno ih suspendovao sa Igara. Ruski sportisti podneli su žalbu CAS-u na odluke MOK-a. Sportski arbitražni sud u potpunosti je uvažio žalbe 28 Rusa, a žalbe još 11 sportista delimično su uvažene.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala