Rusija ogorčena na SAD: Sećate li se Odese

© Sputnik / Aleksandr Poliщuk / Uđi u bazu fotografijaPožar u Odesi
Požar u Odesi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije u SAD izrazila je ogorčenost što američka administracija ćuti o tragičnom događaju u Odesi od 2. maja 2014. godine, kao i o „zamrzavanju“ istrage Kijeva, navodi se u komentaru ruske diplomatske misije.
Učesnici događaja u znak sećanja na poginule u požaru 2. maja 2014. u Odesi puštaju u vazduh crne balone - Sputnik Srbija
Na maršu nacionalista u Odesi povređena jedna osoba

„Ogorčeni smo kako se administracija SAD odnosi prema događaju u Odesi i što gleda sa prećutnim odobrenjem na ’zamrzavanje‘ istrage Kijeva. Potvrda toga je i što se osuda ove tragedije i njoj sličnih mnogobrojnih zločina u Ukrajini nije našla u nedavnom izveštaju Stejt departmenta o situaciji o ljudskim pravima u svetu“, navodi se u dokumentu.

U Ambasadi ukazuju da takav stav može da se shvati samo kao odbijanje Vašingtona da objektivno posmatra situaciju sa ljudskim pravima u Ukrajini i da svojim uticajem primora vlasti u Kijevu da je poprave.

Ruske diplomate naglašavaju da pasivnost kijevskih vlasti u istrazi ove tragedije samo pomaže rastu radikalnog raspoloženja u Ukrajini.

Podsetimo, Drugog maja 2014. počela su koškanja između aktivista „antimajdana“ s jedne strane, i ekstremnih navijačkih grupa iz Harkova i Odese, kao i radikala „Evromajdana“, s druge. Sukobi su se završili rušenjem šatora i podmetanjem požara u Domu sindikata u kom su se sakrili predstavnici „antimajdana“. Pristalice radikala su pritom pucale na ljude koji su pokušavali da se spasu iz zapaljene zgrade. U tragičnom događaju iz 2. maja 2014. godine poginulo je 48 osoba, dok je više od 250 ranjeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala