Rusija je uništila ono što je Zapadu bilo najvažnije

© AP Photo / Peter DejongPres-konferencija u sedištu OZHO u Hagu o navodnom hemijskom napadu u Dumi
Pres-konferencija u sedištu OZHO u Hagu o navodnom hemijskom napadu u Dumi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Sirija su u sedište OZHO dovele 17 stanovnika Dume, među kojima i malog Hasana, zvezdu snimka „belih šlemova“, na osnovu kojeg su ka Siriji poletele rakete „Tomahavk“ i zahvaljujući kojem sada ruska vojska ima priliku da proučava najsavremenije američke rakete, u čiji posed je došla nakon napada.

Predstavljamo najintresantniji deo „desanta“ svedoka iz sirijskog grada Dume u Hagu, reakciju političara i medija, ali i podsećamo da je ovo tek jedan u nizu slučajeva koje Zapad režira.

Svedoci znaju kako je zapravo snimljen klip o hemijskom napadu, a Rusija im je omogućila da to iznesu pred svetsku javnost. Istinu je nemoguće bilo oteti od svedoka  i zato je najnaprednija zemlja slobodnog sveta odbila da učestvuje na ovoj konferenciji, a učešće nije dozvolila ni nekim svojim „partnerima“, koje zapravo samo ucenjuje.

Čovek sa veknama hleba u Dumi - Sputnik Srbija
Eksperti OZHO ispitali samo šestoro od 17 svedoka iz sirijske Dume

Pred brifing je stalni predstavnik SAD u OZHO operativno trčao od predstavnika do predstavnika tih zemalja, takozvanih saveznika, i branio im da prisustvuju, pa ih na kraju u sali nije ni bilo.

„Slobodni“ svetski mediji su tek „digli hajku“. Čak su i članci sa krajnje malicioznim naslovima tipa „Rusija uhvaćena u bestidnoj laži“, završili na poslednjim stranicama različitih svetskih listova.

A šta na kraju vidimo? To da Rusija u srce tog slobodnog sveta dovodi učesnike „hemijskog napada“ koji tvrde da je video-snimak lažan. Vodeće slobodne države zatvaraju oči i uši, jer navodno Rusija je „sve izmislila“. Šta su tamo govorili očevici u Hagu, na Zapadu su okarakterisali kao: „sami shvatate, oni sve lažu“.

Na prvi pogled ovde nema ničeg novog. Sve smo ovo već videli. Isto ovo se desilo pre 19 godina u srpskom Račku, kada su Beograd optužili za masovno ubistvo „kosovskih civila“. Tada su „neadekvatni“ beloruski stručnjaci ustanovili da se radi o preobučenim telima terorista. 

© REUTERS / Michael KoorenDečak iz sirijske Dume govori na konferenciji za novinare u Hagu.
Dečak iz sirijske Dume govori na konferenciji za novinare u Hagu. - Sputnik Srbija
Dečak iz sirijske Dume govori na konferenciji za novinare u Hagu.

Sećate se čuvenog „uzorka“ kojim je Kolin Pauel mahao sa govornice u UN. Čak su i izvršioci kaznene ekspedicije, odnosno invazije na Irak, priznali da je to bila čista laž, a navodni uzorak takođe lažan (verovatno prašak za veš ili čak običan beli šećer u prahu). I? I ništa, Irak je uništen, stvoren je DAEŠ, a zemlja pretvorena u veliko minsko polje, stanovništvo unazađeno, fizički i psihički izranjavljeno.

Ruski vojnici pronašli su nove dokaze proizvodnje hemijskog oružja u Siriji - Sputnik Srbija
Pronađeni novi dokazi: Evo ko zaista pravi hemijsko oružje u Siriji

Sećate se prošle godine uzoraka koje je svetu predstavio Rodčenko? I ukratko, šta je epilog ove priče? To da je Rusiji i njenim sportistima oduzeto pravo da učestvuju na Olimpijadi pod svojom zastavom. Zimske igre su završene, svi su kao i ranije sve zaboravili. Odlično, idemo dalje.

Sećate se Skripalja, bivšeg špijuna, koji je onako otrovan bio na samrti prošlog meseca. Isti onaj koji se zajedno sa otrovanom ćerkom ubrzo oporavio, ali je do danas van domašaja javnosti. Ni mediji, ni predstavnici Rusije ne mogu da im priđu. Ma koga briga to što je hiljadu i po ruskih diplomata iz raznih država, britanskih saveznika proterano, a sankcije zbog „trovanja u Solsberiju"“ uvedene, kao i za niz drugih restriktivnih mera?

Postoji ipak velika razlika između onoga što je bilo i što se sada dešava.

Beloruski eksperti nisu spasili Srbiju 1999. godine, kao što ni 2003. godine ništa nije moglo spasiti Irak koji je gurnut u mučni građanski rat.

Ali, eto, leta Gospodnjeg 2018. nešto je krenulo u suprotnom smeru.

Dečak iz Sirije priča o režiranom hemijskom napadu u Dumi - Sputnik Srbija
Dečak — „žrtva“ hemijskog napada razotkrio najveću prevaru Zapada u Siriji (video)

To jest, formalno se sve dogodilo „po pravilu“: došli su nosači aviona, poleteli su avioni, pobacali nove „pametne“ rakete. Šef glavne slobodne države sveta je održao bukvicu, objasnio da Rusija laže i da su oni efikasno pogodili sve ciljeve (da li je potrebno naglasiti da su rakete koje su masovno ispromašivale ciljeve zapravo samo „izmišljotina“ ruskih medija).

Takođe, može se pročitati kako Rusija nije odgovorila na „američki napad“. Ali postoje činjenice, a to je da Sirija koju Zapad besomučno kinji tokom svih ovih godin, polako ali sigurno vraća deo po deo teritorije koju su prethodno okupirali teroristi. Nema sumnje da će ova stvar biti dovedena do kraja.

Da uprostimo. Rusija je Zapadu blokirala jednu važnu opciju, odnosno oduzela mogućnost da laži predstavlja kao sopstvene pobede u svetskom javnom prostoru. Kao što vidimo, što se Zapada tiče, sve je kao i ranije „u redu“: potpuna pobeda je ostvarena, Rusi su uhvaćeni u laži, krivac je kažnjen, dobročinitelj slavi.

Trebalo bi dodati da je Rusija već odavno navikla na ove marketinške trijumfe Zapada. Pre deset godina se rusko društvo još i potresalo kad je slušalo sve neverovatne verzije iz najdemokratskije od svih demokratskih država.

Sada smo već toliko na sve navikli da Rusija 2018. godine sve te „medijske pobede“ gleda sve mirnije i spokojnije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala