Eksperti OZHO ispitali samo šestoro od 17 svedoka iz sirijske Dume

© REUTERS / Omar SanadikiČovek sa veknama hleba u Dumi
Čovek sa veknama hleba u Dumi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eksperti Organizacije za zabranu hemijskog oružja ispitali su šestoro od 17 svedoka incidenta u Dumi koji negiraju da se u tom sirijskom gradu 7. aprila dogodio hemijski napad. I ostali svedoci bili su spremni da daju iskaze, ali nisu pozvani, izjavio je na konferenciji za novinare u Hagu stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin.

U sedištu OZHO održana je konferencija za novinare na kojoj su učestvovali svedoci navodnog hemijskog napada u Dumi. 

Reč je o 17 Sirijaca, među kojima je i porodica dečaka Hasana Dijaba koji je bio angažovan u režiranom video-snimku o tobožnjem hemijskom napadu i koji je ispričao kako su ga polivali vodom u bolnici u Dumi. 

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Očekujemo izveštaj OZHO što je pre moguće

„Eksperti OZHO se orijentišu na neke svoje upitnike i zamisli, izabrali su šestoro ljudi i rekli da su potpuno zadovoljni njihovim iskazima, te da nemaju više pitanja“, izjavio je Šuljgin. 

On je ranije izjavio da SAD ponovo prete Siriji primenom sile, ali da Rusija to neće dozvoliti.

„Provokacije su moguće, jer naši američki partneri ponovo prete novom primenom oružja protiv Sirije, ali mi to nećemo dopustiti“, rekao je Šuljgin. 

Ranije je Zapad optužio Damask za hemijski napad na sirijski grad Duma u Istočnoj Guti i zapretio vojnim napadima. Moskva je negirala informacije o bombi s hlorom, koju je navodno bacila sirijska vojska. 

SAD, Velika Britanija i Francuska su tokom noći 14. aprila izveli raketne napade na sirijske administrativne objekte koji se, prema njihovom mišljenju, koriste za proizvodnju hemijskog oružja. Sirijske vlasti su u više navrata saopštile da je čitav hemijski arsenal izvezen iz zemlje pod kontrolom Organizacije za zabranu hemijskog oružja. 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala