Sirijski lekar: Pacijenti bolnice u Dumi nisu imali znake hemijskog trovanja

© AP Photo / Peter DejongOZHO
OZHO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski lekar Halil el Džejš izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Hagu da pacijenti u gradskoj bolnici u sirijskom gradu Dumi 7. aprila nisu imali nikakve simptome trovanja hemijskim supstancama, te da su imali samo simptome gušenja od prašine i dima manjeg i srednjeg stepena.

U sedištu Organizacije za zabranu hemijskog oružja održana je konferencija za novinare na kojoj su učestvovali svedoci navodnog hemijskog napada u sirijskom gradu Dumi, za koji je Zapad optužio sirijsku armiju. 

Na konferenciji je učestvovalo 17 Sirijaca, među kojima i porodica dečaka Hasana Dijaba, koji je ranije ispričao kako su ga polivali vodom u gradskoj bolnici u Dumi.

Čovek sa veknama hleba u Dumi - Sputnik Srbija
Eksperti OZHO ispitali samo šestoro od 17 svedoka iz sirijske Dume

„Došli smo ovamo da informišemo svet o onome što se dogodilo u Dumi, a ne onome što je bilo na video-snimku. To nije ono što se dogodilo unutra“, rekao je El Džeiš, misleći na snimak „belih šlemova“ koji navodno dokazuje da je bilo primene hemijskog oružja u tom gradu 7. aprila. 

On je, kako je naveo, tog dana dežurao na odeljenju za hitnu pomoć i primao bolesnike. „Počeli su da nam stižu bolesnici sa simptomima gušenja, oko petnaestoro ljudi. Oni su se nagutali dima i prašine, nikakvih drugih simptoma nije bilo. To se dogodilo usled bombardovanja okolnih zgrada“, rekao je lekar. 

Prema njegovim rečima, reč je o raketnom napadu. „Simptomi gušenja su bili srednji i lakši. Preduzeli smo sve neophodne mere, dali smo im maske s kiseonikom, u skladu sa njihovim simptomima“, rekao je El Džeiš. 

Potom je, nastavio je on, došao čovek iz „belih šlemova“ i počeo da viče da je upotrebljeno hemijsko oružje. 

Čovek sa veknama hleba u Dumi - Sputnik Srbija
Eksperti OZHO ispitali samo šestoro od 17 svedoka iz sirijske Dume

„Počeli su da se pojavljuju nepoznati ljudi, stvarali su atmosferu haosa, polivali ljude vodom. Nismo u to poverovali, kao stručnjaci smo videli da nema nikakvih simptoma usled dejstva hemijskog oružja na ljude“, naveo je lekar-reanimator. 

On je naglasio da su posle nekoliko sati svi ljudi koji su imali simptome gušenja bili pušteni kući, nije bilo nijednog smrtnog ishoda. 

Administrator odeljenja hitne pomoći u bolnici u Dumi Ahmad Hašua rekao je da na delegaciju nije vršen nikakav pritisak uoči dolaska u Hag. 

„To je veoma čudno pitanje, došli smo ovde ne da bi se na nas vršio pritisak. Nama niko nije govorio šta da kažemo, došli smo da kažemo istinu“, izjavio je Hašua odgovarajući na pitanje jednog od zapadnih novinara da li je na delegaciju vršen pritisak. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala