Tramp o bivšem šefu FBI: Bila je čast smeniti lažljivog ljigavca

© AP Photo / Manuel Balce CenetaDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp burno je reagovao na oštre kritike koje je bivši direktor FBI Džejms Komi o njemu izneo u svojoj novoj knjizi, a u prvom reagovanju na obelodanjene detalje iz knjige, Tramp je Komija opisao kao „lažljivog ljigavca“.

„Bila mi je velika čast da smenim Džejmsa Komija“, napisao je danas Tramp na Tviteru.

U knjizi koja će biti objavljena iduće nedelje, a u koju je AP već imao uvid, Komi oštro kritikuje Trampa zbog neetičkog ponašanja i nepoštovanja istine i opisuje ga kao „mafijaškog šefa“ koji „zemljom rukovodi zbog ličnog ega“.

FBI - Sputnik Srbija
„Votergejt“ je za ovo luk i voda: Isplivava opasna afera u kojoj je FBI – do guše

Knjiga „Viša lojalnost“ napisana je na osnovu Komijevih javnih izjava i pisanih saopštenja o njegovim kontaktima s Trampom i rastućoj zabrinutosti zbog Trampovog integriteta, ali sadrži i lične opaske o Trampu koje će predsednika zasigurno iritirati, navodi AP.

„Predsednički mandat Donalda Trampa umnogome ugrožava ono što je dobro u ovoj zemlji“, piše Komi, koji Trampovu administraciju opisuje kao „šumski požar“ koji ne mogu obuzdati etički lideri unutar vlade.

Za Trampa Komi kaže da pokušava da pomuti granicu između sprovođenja zakona i politike, a navodi i da ga je Tramp lično pritiskao u vezi sa istragom o navodnom mešanju Rusije u američke predsedničke izbore.

Na ličnijem nivou, Komi tvrdi da je Tramp više puta od njega tražio da razmotri pokretanje istrage o optužbama da su Tramp i ruske prostitutke urinirali u krevetu u moskovskom hotelu, kako bi se dokazalo da je to laž.

Tramp je kategorično porekao te optužbe, a Komi kaže da je predsednik najverovatnije želeo da se o tim navodima sprovede istraga kako bi svoju suprugu Melaniju uverio da je to laž.

Tramp je Komija smenio u maju 2017, kritikujući ga kao „lažova“, a razlog za njenu smenu bio je način na koji je Komi rukovodio istragom FBI o mejlovima Trampove bivše demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton.

Komijeva smena je u Ministarstvu pravde dovela do meteža koji je rezultirao imenovanjem Roberta Milera za specijalnog tužioca nadležnog za istragu o Rusiji.

Milerova istraga je obuhvatila i pitanje da li je Tramp opstruisao rad pravosuđa otpuštanjem Komija, što predsednik negira, podseća američka agencija.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala