„Votergejt“ je za ovo luk i voda: Isplivava opasna afera u kojoj je FBI – do guše

© AFP 2023 / MEHDI TAAMALLAHFBI
FBI - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sad se pokazuje da je priča o Trampu kao Putinovoj marioneti bila zapravo proizvodnja paranoje u svrhu prikrivanja nezakonitosti koje su činjene Donaldu Trampu, njegovoj kampanji i administraciji.

Američki Federalni istražni biro saopštio je da je „ozbiljno zabrinut“ zbog pitanja tačnosti poverljivog memoranduma o istrazi o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016, koji predsednik Donald Tramp želi da objavi u javnosti.

Donald Tramp i agenet FBI - Sputnik Srbija
FBI zabrinut: Šta to Tramp hoće da objavi

To je prvi javni komentar FBI o memorandumu na četiri strane, čiji su nacrt izradili republikanci u obaveštajnom odboru Predstavničkog doma SAD, a koji je podelio Ministarstvo pravde i Belu kuću.

U saopštenju koje je usledilo nekoliko sati nakon što se, kako navodi AP, čulo da je Tramp rekao republikanskom poslaniku da je „100 odsto“ za objavu dokumenta, FBI navodi da mu je data samo ograničena mogućnost da pregleda memorandum.

Raskopčavanje podlog mita

Od ulaska Trampa u Belu kuću, pri čemu je on u proteklih godinu i po dana bio meta ne samo političke opozicije već i svih glavnih medija u SAD i takozvane duboke države, konačno je, prema rečima istoričara Saše Adamovića, isplivala na videlo afera koja bi mogla da bude gora i od „Votergejta“.

„Ako se sećate, Donald Tramp je negde na početku mandata tvrdio da je bio tokom kampanje prisluškivan i da se to nastavilo, a u to vreme je zbog te izjave bio ismejavan u glavnim medijima. Sad je na pomolu objavljivanje memoranduma koji može da nam osvetli mnogo toga što se dešavalo tokom predizborne kampanje u Americi i posle toga“, konstatuje Adamović za Sputnjik. 

Izgleda da je FBI zloupotrebio ovlašćenja još u toku predizborne kampanje pomažući Hilari Klinton i njenoj kampanji, navodi Adamović, tako što su iskoristili veoma sumnjiv navodni dosije o Trampu i njegovim vezama sa Rusijom, koji je pripremio bivši britanski obaveštajac Kristofer Stil.

„Čini se da je taj dosije plaćen od kampanje Hilari Klinton i Demokratskog nacionalnog komiteta sa ciljem da kompromituje Donalda Trampa u kampanji. Iako su čak i mediji nenaklonjeni Trampu odbili da štampaju taj dosije zbog sumnjivog sadržaja, FBI ga je uzeo vrlo ozbiljno i onda ga je iskoristio da bi na politički prljav način dobio dozvolu preko Zakona nad stranim službama da prisluškuje kampanju Donalda Trampa“, rezonuje Adamović. 

Bivši predsednik SAD Barak Obama - Sputnik Srbija
Globalisti pred slomom: Pretvaraju Ameriku u Balkan — to im je poslednja slamka spasa

Sa druge strane, ukazuje istoričar, FBI je imao potpuno drugačiji standard prema Hilari Klinton jer je bukvalno podrivao i čak obustavio istragu o njenim takozvanim mejlovima zbog kojih je ona prekršila zakone SAD i zbog toga je mogla i krivično da odgovara.

Pisani dokaz pristrasnosti istražitelja

„Naravno, pojavile su se u sklopu istrage navodnih veza veza Trampove kampanje i Rusije i tekstualne poruke agenata FBI koji su učestvovali u u toj istrazi, a oni zaista pokazuju veliku pristrasnost FBI, koji je bukvalno radio sve što je u njegovoj moći ne samo da osujeti pobedu Donalda Trampa već i kad je pobedio da se uroti da ga svrgne sa mesta predsednika“, ukazuje Adamović.

Posle objave tog veoma važnog memoranduma, koji će, prema Adamovićevim rečima, verovatno pokazati šta je sve FBI nezakonito preduzimao protiv Donalda Trampa, moglo bi se očekivati da će doći do čišćenja u FBI.

„Prva žrtva je već pala, s obzirom da je ostavku podneo zamenik šefa FBI Endru Makab i ono što se čini izgledno je da bi taj 7. sprat FBI, na kome se nalaze kancelarije ljudi koji vode Biro, mogao biti detaljno očišćen, to jest te Augenijeve štale FBI bi mogle da budu detaljno očišćene“, sugeriše Adamović.

Mig-29 na aerodromu u Batajnici - Sputnik Srbija
I kad bi Rusija rekla Srbiji: „Uvedite nam sankcije“ — Zapad bi tražio još, još, još...

Kako sada stvari stoje, zaključuje Adamović, pobednik je onaj koji je preživeo neverovatnu prvu godinu mandata, a to je Donald Tramp.

„I ova afera pokazuje sa čime se sve suočio. FBI i to takozvano tajno društvo, koje verovatno čine Hilari Klinton, bivši šef FBI Džejms Komi, a tragovi vode i do bivšeg predsednika Baraka Obame, poraženi su. Sad se pokazuje da je priča o Trampu kao Putinovoj marioneti bila zapravo proizvodnja paranoje u svrhu prikrivanja nezakonitosti koje su činjene Donaldu Trampu, kampanji i njegovoj administraciji“, kategoričan je Adamović.

Sad je potpuno jasno, ističe Adamović — Donald Tramp je bio u pravu i nastaviće da isušuje vašingtonsku močvaru, a priča da se Rusija mešala u kampanju je bila obična i podmukla laž.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala