Niški osnovci snimili dokumentarac o pukovniku Rajevskom (video)

© Foto : Đorđe BojanićUčenici osnovne škole ,,Bubanjski heroji” iz Niša koji su snimili su dokumentarni film o Ruskom pukovniku Rajevskom.
Učenici osnovne škole ,,Bubanjski heroji” iz Niša koji su snimili su dokumentarni film o Ruskom pukovniku Rajevskom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učenici Osnovne škole „Bubanjski heroji“ iz Niša predvođeni profesorom istorije Đorđem Bojanićem i veroučiteljem đakonom Dejanom Jovanovićem snimili su dokumentarni film o ruskom pukovniku Nikolaju Rajevskom.

Film je snimljen u Crkvi Svete Trojice (Ruska crkva) i Manastiru Sveti Roman i titlovan je na ruski jezik.

Dokumentarac je realizovan sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa niškog gospodina Arsenija.

Ruska crkva u Gornjem Adrovcu kod Aleksinca. Na ovom mestu  je u srpsko-turskom ratu poginuo ruski pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, koji je Tolstoju poslužio kao inspiracija za grofa Vronskog u romanu „Ana Karenjina“. - Sputnik Srbija
Sputnjik na mestu pogibije ljubavnika Ane Karenjine (foto)

Bratska Rusija pružila je veliku pomoć Srbiji u Srpsko-turskom ratu 1876. godine kad je u Srbiju došlo oko 4.500 ruskih dobrovoljaca, na čelu sa generalom Mihailom Grigorijevičem Černjajevim, koji je zajedno sa legendarnim pukovnikom Nikolajem Nikolajevičem Rajevskim hrabro branio Srbiju od Turaka.

„Tom prilikom pukovnik Rajevski je poginuo nedaleko od Aleksinca. Tu je sestra ubijenog pukovnika Rajevskog sagradila divnu spomen Crkvu Svete Trojice i posvetila je legendarnom pukovniku Rajevskom, koji je bio velika inspiracija grofu Tolstoju za njegov roman ’Ana Karenjina‘“, kaže Đorđe Bojanić.

Učenici škole koji su članovi malog hora „Branko“, koje je predvodila profesorka muzičke kulture Nataša Miljković, pevali su ruske pesme u Crkvi Svete Trojice i Manastiru Sveti Roman.

„Ovo je način da se izađe iz klasičnog šablona i učionice bar kroz dodatnu nastavu i način kako istorija i veronauka mogu da budu i zanimljivi predmeti za učenike. Učenici ove trenutke zauvek pamte, a budući učenici će ovo gledati i iz toga nešto naučiti. U toku je i snimanje dokumentarnog filma o grofu Savi Vladislaviću“, kaže profesor Đorđe Bojanić.

© Foto : Đorđe BojanićGrob pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog.
Grob pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog. - Sputnik Srbija
Grob pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala