UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: U vazdušnim napadima u Jemenu ubijeno 12 članova porodice

© REUTERS / Abduljabbar ZeyadRadnici mrtvačnice nose tela žrtava napada na Hodeidu u Jemenu
Radnici mrtvačnice nose tela žrtava napada na Hodeidu u Jemenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ubila je najmanje 12 civila, od kojih sedmoro dece, u vazdušnom napadu u priobalnom gradu Hodejah u ponedeljak, prenose mediji pozivajući se na lekare i svedoke.

Upozoravamo osetljivije čitaoce da video sadrži uznemirujuće prizore.

Mediji navode da su svih 12 žrtava članovi iste porodice. Ljudi na terenu su izjavili da je eksplozija uništila kuću u okrugu Hali. U Hodejahu se nalazi najveća luka u ratom razorenom Jemenu. To je glavna distributivna tačka pomoći za milione civila na ivici gladi nakon trogodišnjeg sukoba.

Saudijska Arabija i njeni saveznici umešali su se u građanski rat u Jemenu 2015. godine. Kraljevstvo je nametnulo mornaričku i vazdušnu blokadu Jemenu, najsiromašnijoj zemlju na Arapskom poluostrvu. Do sada je u sukobima poginulo oko 10.000 ljudi, a raseljeno više od dva miliona, dok su mnogi u zemlji na ivici gladi.

​Osim blokade, koalicija je izvela više od 16.600 vazdušnih napada, od čega je oko trećina njih napala nevojne objekte. „Amnesti internešenal“ saopštio je da je najmanje 36 njih prekršilo međunarodne zakone i možda predstavljalo ratne zločine. Sukob u Jemenu, u kome svaki dan umre oko 130 dece, opisan je kao „najgora humanitarna katastrofa na svetu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala