Palestinci nastavljaju proteste, raste broj ubijenih

© AP Photo / Tsafrir AbayovIzraelski vojnici u blizini pojasa Gaze
Izraelski vojnici u blizini pojasa Gaze - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko hiljada Palestinaca ostalo je danas pod šatorima duž granice Pojasa Gaze i Izraela nastavljajući da traži pravo na povratak izbeglica i njihovih potomaka na teritoriju koja sada pripada Izraelu, u vreme kada je broj demonstranata koje su ubili izraelski vojnici na protestima u petak porastao na 16.

Međutim, broj okupljenih Palestinaca danas je značajno manji nego na vrhuncu demonstracija tokom vikenda, kada je zabeleženo najgore nasilje u Gazi od rata između Izraela i Hamasa 2014. godine.

Većina demonstranata danas se držala na bezbednoj udaljenosti, pazeći na izraelske vojnike koji su ostali na svojim pozicijama s druge strane granice.

Ivan Pernar - Sputnik Srbija
Pernar ambasadoru Palestine u Beogradu: Pod okupacijom ste! (video, foto)

Izraelska vojska saopštila je ranije da su ubijeni Palestinci u petak, prvog dana protesta, pucali na vojnike, kotrljali zapaljene gume i bacali kamenje i bombe ka granici, podseća Rojters.

Hamas je saopštio da je petoro ubijenih pripadalo oružanom krilu tog ekstremističkog pokreta. Izrael tvrdi da je osmoro od, kako je ranije objavljeno, 15 ubijenih pripadalo Hamasu, a dvoje drugim vojnim frakcijama.

Broj ubijenih danas je porastao na 16, nakon što su palestinski medicinski zvaničnici saopštili da je 29-godišnji muškarac preminuo od rana zadobijenih u petak.

Oružano krilo pokreta Islamistički džihad saopštilo je da je reč o njihovom članu.

Duž granice Pojasa Gaze i Izraela u petak je započeo šestonedeljni protest na kom se okupilo desetine hiljada Palestinaca koji traže pravo na povratak na teritoriju koja sada pripada Izraelu.

Agencije su tada prenele da su izraelske snage ubile 15 Palestinaca prvog dana protesta koji je organizovao Hamas protiv blokade granice.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala