Krvavi mart: Poražavajući bilans američke politike u Siriji i Iraku

© AP Photo / Ian Jones/POOLAmerička vojska
Američka vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pentagon je u martu imao najveće gubitke od početka operacije protiv DAEŠ-a u Siriji i Iraku. Za mesec dana, u ovim zemljama je poginulo osam američkih vojnika, piše portal „Militari“.
Konvoj američkih oklopnih vozila u sirijskom Manbidžu - Sputnik Srbija
Američki general: SAD ne mogu same da se bore protiv DAEŠ-a

Američki specijalac je poginuo prilikom eksplozije bombe kućne izrade u Manbidžu, dok je još osam ranjeno. Na zapadu Iraka se 15. marta srušio američki helikopter i u padu je poginulo svih osam članova posade.

Operacija koalicije koju predvode SAD pod nazivom „Nepokolebljiva odlučnost“ počela je 8. avgusta 2014. godine. Od tada, prema podacima Pentagona koje je naveo portal, poginulo je 59 američkih vojnika, od toga 13 u borbama, a ostali u različitim incidentima. Do marta 2018. godine „najsmrtonosniji“ mesec je bio avgust 2017. godine. Tada je poginulo četvoro vojnika. Početkom marta je objavljeno da SAD nisu isključile novu intervenciju u Siriji kako bi „kaznile“ vladu Bašara el Asada.

Ranije je predsednik SAD Donald Tramp objavio da će se američke snage povući iz Sirije, pozvavši se na poraz DAEŠ-a i potrebu da se brane američke granice i izgradi „urušena“ infrastruktura.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala