Iza simpatije Trampa prema Putinu krije se surova realnost

© AP Photo / Jorge SilvaPredsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp razgovaraju na ceremoniji fotografisanja na samitu APEK-a u Vijetnamu
Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp razgovaraju na ceremoniji fotografisanja na samitu APEK-a u Vijetnamu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako predsednik SAD Donald Tramp ne krije svoju simpatiju prema ruskom lideru Vladimiru Putinu, proterivanje ruskih diplomata i zatvaranje konzulata u Sijetlu pokazuje da iza svega toga stoji surova realnost – politika američkih vlasti prema Rusiji ostala je čvrsta kao i za vreme Trampovog prethodnika Baraka Obame, ocenjuje list „Tajm“.

Kako se navodi, dobar primer te realnosti je Ukrajina, budući da je Trampova administracija još decembra prošle godine odobrila prodaju oružja toj zemlji uključujući i protivtenkovske sisteme „Dževelin“.

Predsednci Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp razgovaraju na ceremoniji fotografisanja na samitu APEK-a u Vijetnamu - Sputnik Srbija
Došlo je vreme da se Putin i Tramp sastanu

Dok je Obama bio na vlasti, dodaje list, takvih konkretnih mera nije bilo, već se vojna saradnja sa Ukrajinom svodila na obuku i isporuku prateće opreme, ali Tramp je tu saradnju podigao na drugi nivo.

Pored toga, kada je Tramp kritikovao saveznike iz NATO-a za nedovoljan finansijski doprinos u Alijansi, krivili su ga da time provocira Rusiju. Međutim, nakon što su zemlje-članice preduzele korake koje je Tramp zahtevao, NATO je ojačao i desilo se ono što Putin nije očekivao, navodi autor članka.

Proterivanje diplomata je još jedan primer – za vreme Obame proterano je 35 činovnika ruske diplomatske misije i zatvorene su dve vikendice, što je simbolično u odnosu na ono što je uradio Tramp kako bi se zaustavilo mešanje Rusije u izbore širom sveta, ističe on.

I to nije sve, iako američki predsednik nikada nije javno priznao da se Rusija mešala u izbore, njegova administracija je pored proterivanja uvela i dodatne sankcije Rusije. „Možda on i ne želi Putina da nazove lažljivcem, ali je stao na stranu Zapada i jasno stavio svima do znanja da svemu ima granica“, zaključuje autor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala