Kim Džong Un ipak u Pekingu: Moj dolazak doprineće miru (video)

© REUTERS / XINHUAKim Džong Un i Si Đinping
Kim Džong Un i Si Đinping - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da se nada da će njegova prva poseta Kini doprineti učvršćivanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu, ali i prijateljstvu između Pjongjanga i Pekinga.

Kim Džong Un je u pratnji svoje supruge doputovao u trodnevnu nezvaničnu posetu Pekingu. Poseta Kima držana je u tajnosti.

Svernokorejski voz - Sputnik Srbija
Misteriozni voz stigao u Peking — Kim Džong Un u njemu? (video)

„Ovog prolećnog dana, prepunog sreće i nade, moram da kažem da sam siguran da će moj susret sa predsednikom Si Đinpingom rezultirati prijateljstvom između Severne Koreje i Kine, kao i da će doprineti miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu“, rekao je Kim tokom prijema koji je Si priredio severnokorejskom lideru u čast.

Ovo je ujedno i prva poseta Kima nekoj drugoj zemlji otkad je stupio na vlast.

„Činjenica da sam odabrao Kinu kao zemlju u koju ću prvenstveno otputovati predstavlja dokaz koliko poštujem prijateljstvo između naših zemalja“, rekao je Kim.

Kako je rekao, denuklearizacija poluostrva moguća je nakon što Seul i Vašington preduzmu sopstvene mere koje bi takođe doprinele miru.

Naglasio je i da je spreman za dijalog sa SAD i Južnom Korejom, kao i na lični susret sa liderima te dve zemlje.

Kako prenose mediji, Kim je u Pekingu boravio od 25. do 28. marta, na poziv kineskog predsednika, a tu činjenicu je potvrdio i zvanični Seul.

Kina je o poseti Kima obavestila i američkog predsednika, saopštila je Bela kuća, a u tom obaveštenju nalazila se i lična poruka kineskog predsednika Si Đinpinga američkom lideru Donaldu Trampu.

Detalje te poruke Bela kuća nije saopštila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala