Misteriozni voz stigao u Peking — Kim Džong Un u njemu? (video)

Pratite nas
Japanski mediji izvestili su da je, pod jakim merama bezbednosti, specijalni severnokorejski voz stigao u Peking, što sugeriše da se u njemu možda nalazi delegacija visokih zvaničnika Pjongjang, javlja AP.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine saopštila je da nije obaveštena o situaciji i da nema više komentara, a državni mediji Severne Koreje nisu izvestili ništa o putovanju delegacije u Kinu.

Japanska televizija NTV i javni servis NHK izvestili su da je voz stigao i da je jako obezbeđenje u Pekingu nagovestilo da je u njemu visoki zvaničnik.

Ti izveštaji su podstakli spekulacije da je u vozu možda severnokorejski lider Kim Džong Un.

Agencija Blumberg, pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s posetom, ranije je javila da je severnokorejski lider Kim Džong Un iznenada stigao u Kinu.

Kako navodi, veruje se da je to prvo putovanje u inostranstvo lidera Severne Koreje od kada je preuzeo vlast 2011. godine.

Očekuje se, piše AP, da se Kim krajem aprila sastane sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom, a do maja sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Sa druge strane, kako agencija navodi, nije bilo reči o tome da Kim planira da ode na samit u Pekingu.

Kina je jedan od najvažnijih saveznika Severne Koreje, ali odnosi između te dve zemlje su zahladneli zato što Pjongjang razvija nuklearno oružje i rakete sa dugim dometom.

NTV je izvestio da je zeleno-žuti voz veoma sličan onom kojim je bivši severnokorejski lider Kim Džong Il, pokojni otac Kim Džong Una, stigao u Peking 2011. godine.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala