Slovačka: Povlačimo ruskog ambasadora na konsultacije, a možda i...

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak izjavio je danas da će Slovačka povući na konsultacije ambasadora te zemlje u Rusiji, zbog trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj, a mogla bi da preduzme i snažnije korake, prenosi Rojters.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Turska prema Rusiji neće i ne mora da deluje kao druge članice NATO-a i EU

Agencija navodi da se time ova centralnoevropska država pridružila grupi od 19 zemalja iz EU, SAD i Australiji u proterivanju ruskih diplomata, ali je Lajčak napomenuo da bi Bratislava to mogla da učini kasnije u odnosu na ostale.

„Vlada je podržala moju preporuku za povlačenje ambasadora u Rusiji na konsultacije. Ovo je ozbiljan diplomatski korak, mi nismo ambasadora povlačili 25 godina“, kazao je Lajčak novinarima nakon redovnog sastanka Vlade Slovačke.

On je dodao da se „proces nastavlja“.

„Sastaću se danas sa čelnikom tajne službe Slovačke, i u zavisnosti od informacija, spremni smo da preduzmemo dalje korake“, poručio je Lajčak.

Rojters podseća da je slovački predsednik Andrej Kiska juče kritikovao vladu što ne preduzima oštrije diplomatske korake, zalažući se za principijelno i jasno zauzimanje stava u odnosu na zahtev za solidarnost koji je došao od najvažnijih partnera Slovačke, misleći na Veliku Britaniju.

Podseća se i da je slovački premijer Peter Pelegrini u ponedeljak izjavio da ta zemlja neće preduzimati „teatralne postupke pod pritiskom“, a narednog dana je njegov prethodnik na funkciji Robert Fico, koji je nakon ostavke na mestu premijera ostao lider vladajuće stranke Smer, kazao da odbija da „raskida prijateljske odnose sa Rusijom samo zato što neko drugi tako želi“.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala