Erdogan: Turska prema Rusiji neće i ne mora da deluje kao druge članice NATO-a i EU

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da Ankara ne namerava da preduzme mere protiv Rusije zbog slučaja „Skripalj“, objavio je danas list „Haberturk“.

„Nemamo potrebu da postupamo kao neke druge zemlje članice NATO i EU. Ne delimo sa njima shvatanje ’hajde da radimo isto‘ u ovakvim situacijama“, rekao je on.

Uoči Erdoganovog istupanja, zvanični predstavnik turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj dao je izjavu da Ankara podržava istragu o slučaju Skripalj koja bi one koji su odgovorni za napad izvela pred lice pravde. U pisanoj izjavi Aksoj je istakao da je Turska „osudila ono što se dogodilo u Velikoj Britaniji i smatra da je upotreba hemijskog oružja zločin protiv čovečnosti“.

MIP Rusije - Sputnik Srbija
Rusija traži od Britanije dokumenta o „slučaju Skripalj“

Bivši pukovnik Gru Sergej Skripalj, osuđen u Rusiji zbog špijuniranja za Ujedinjeno Kraljevstvo, i njegova ćerka Julija pronađeni su u Solsberiju 4. marta, po verziji britanske strane, podvrgnuti nervnim agensima. Nešto kasnije London je izdao saopštenje da je supstanca navodno razvijena u Rusiji, optužujući Moskvu za učešće u incidentu.

Ruska strana je kategorički demantovala sve spekulacije po ovom pitanju, navodeći da je proizvodnja takve supstance postojala u SSSR-u, ali ne i u Rusiji.

U ponedeljak je veliki broj evropskih zemalja, uključujući Francusku, Nemačku i Poljsku, baltičke države, Ukrajinu, SAD i Kanadu, odlučile da proteraju oko 100 ruskih diplomata u vezi sa trovanjem Skripalja zbog kojeg je Velika Britanija, bez iznošenja bilo kakvih dokaza, optužila Rusiju.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da je to neprijateljski čin koji neće proći bez odgovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala