Rusija će odgovoriti na smanjenje broja predstavnika u NATO-u

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSala za konferencije u sedištu NATO-a
Sala za konferencije u sedištu NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva će svakako odgovoriti na smanjenje broja osoblja stalne misije Rusije u NATO-u, izjavio je za Sputnjik izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija
NATO proteruje sedam ruskih diplomata

„Ovaj korak NATO-a prilično sužava mogućnosti za otpočinjanje dijaloga (između Moskve i Alijanse), koji je hitno potreban u trenutnoj teškoj situaciji sa bezbednošću u Evropi“, rekao je sagovornik agencije.

On je naglasio da će odgovor svakako uslediti. „Mi ćemo razmisliti o njemu i obavezno ga dati“, dodao je izvor.

On je objasnio da je ruska strana u poslednje vreme slušala „signale u Stoltenbergovim izjavama o želji da se uspostavi dijalog sa Rusijom o hitnim pitanjima“. „U ovom trenutku prilično su visoke tenzije, uključujući i u Evropi zbog izvršavanja odluka NATO-a o vojnom jačanju u blizini naših granica. Naravno, one se moraju smanjiti“, rekao je izvor.

Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp pozvao lidere Evrope da se pridruže proterivanju ruskih diplomata

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je objavio da je Severnoatlantski pakt doneo odluku da smanji sa 30 na 20 broj članova stalnog predstavništva Rusije u NATO-u, kao meru reagovanja u vezi sa incidentom u Solsberiju.

U ponedeljak i utorak je više zemalja Evropske unije, kao i SAD, Kanada, Norveška i Ukrajina, odlučilo da protera ruske diplomate zbog incidentom u Solsberiju.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala