Afera „Zelmajergejt“ potresa Brisel

© REUTERS / Eric VidalMartin Zelmajer
Martin Zelmajer - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Briselu se ne stišava bura oko vrtoglavog uspona Nemca Martina Zelmajera na poziciju glavnog sekretara Evropske komisije, a kao sporno se ističe način na koji je došao na tu funkciju.

On je donedavno bio šef kabineta predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, a mediji spekulišu da bi afera „Zelmajergejt“ mogla da ugrozi kredibilitet evropskih institucija.

Sporan je način na koji je Zelmajer pre mesec dana imenovan umesto dosadašnjeg glavnog sekretara Holanđanina Aleksandra Italijenera, koji se neočekivano povukao.

Nacisti u Poljskoj - Sputnik Srbija
Brisel žmuri dok se rađa — bela Evropa

Italijener je najpre postavljen za zamenika glavnog sekretara Komisije, a devet minuta kasnije na istoj sednici Junker je objavio da Italijener podnosi ostavku i da se na njegovo mesto imenuje Zelmajer.

Evropski parlament zatražio je istragu tim povodom i poslao Komisiji upitnik na 134 stranice, prenosi „Politiko“.

Parlamentarci će sledeće nedelje održati saslušanje o tom pitanju, na koje su pozvali i Gintera Etingera, komesara zaduženog za ljudske resurse.

„Način na koji je Martin Zelmajer imenovan dovodi do nepoštovanja evropskih institucija. Ako je ova procedura u skladu sa pravilima, onda pravila moraju da se menjaju“, rekla je poslanica Zelenih Sven Gigold, preneo je Bi-Bi-Si.

Pitanje o imenovanju Zelmajera postavljeno je nedavno i evropskim liderima na konferenciji za medije u Briselu.

Francuski predsednik Emanuel Makron je apelovao na transparentnost i pohvalio slobodu izveštavanja, navodeći da razume reakcije na Zelmajerovo ubrzano napredovanje.

Merkelova je bila opreznija i okarakterisala svog zemljaka kao nekoga ko „donosi odluke na veoma evropski način“.

Za Zelmajera se založio i sam Junker, koji je, kako su preneli mediji, kolegama iz Evropske narodne partije u četvrtak rekao da će otići ako Zelmajer bude morao da napusti svoj novi posao.

Danas se oglasila i Evropska komisija, navodeći da je odluka o njegovom imenovanju doneta u „punoj saglasnosti“ sa regulativom EU.

Komisija je negirala da je Zelmajeru posao ponuđen prošle godine, ali je rekla da je on znao da Italijener planira da se penzioniše, jer je Holanđanin o tome obavestio Junkera, a on svog savetnika.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala