I Hrvatska proteruje ruskog diplomatu

© AP Photo / Markus SchreiberAndrej Plenković
Andrej Plenković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska je donela odluku da proglasi ruskog diplomatu za personu non grata, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Republika Hrvatska je jedna od 14 država koja je danas proglasila jednog akreditovanog diplomatu u Republici Hrvatskoj kao personu non grata. Na taj način, mi konkretno pokazujemo da ne prihvatamo ovu vrstu napada sa kojim se susrela Velika Britanija“, izjavio je Plenković u direktnom obraćanju naciji na nacionalnoj televiziji.

Hrvatski avioni na proslavi akcije Oluja - Sputnik Srbija
Hrvatska donela sudbinsku odluku o svojoj vojsci

Plenković se obratio javnosti u vezi sa nekoliko aktuelnih tema poslednjih dana. Tom je prilikom još jednom izrazio saučešće Ruskoj Federaciji zbog požara u trgovačkom centru u kojem je poginulo 64 ljudi.

Osvrnuo se na sastanak u Briselu prošle sedmice i rekao da je čelnike vlada država-članica EU britanska premijerka Tereza Mej obavestila o špijunskoj aferi, odnosno istrazi i utvrđivanju činjeničnog stanja.

U vezi sa tim rekao je da je Hrvatska odlučila da se solidariše sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

„Vrlo snažno smo osudili napad u Velikoj Britaniji. Rekli smo da delimo procenu vlade Ujedinjenog Kraljevstva da postoji vrlo velika verovatnoća da je taj napad došao sa strane Ruske Federacije, te smo poslali jasnu poruku u petak. Što se tiče poruka koje smo tada poslali, sastojale su se od tri aspekta: jasni zaključci koji su se solidarisali sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Zatim, doneta je odluka o povlačenju na konsultacije ambasadora EU u Moskvi, što je jedna od uobičajenih mera koja se u ovakvim slučajevima preduzima, i treći aspekt je da sve države članice na nivou svojih državnih vrhova rasprave šta još može da se učini u pogledu slanja snažne političke poruke o neprihvatljivosti ovakvoga napada“, izjavio je Plenković.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala