Jedna od deset u svetu: Ovo je medicinska vest dana u Srbiji

© Fotolia / Kaspars GrinvaldsTrudna žena
Trudna žena - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva žena u Srbiji kojoj je u martu prošle godine presađena materica njene sestre bliznakinje — u petom je mesecu trudnoće i očekuje se da beba stigne na leto.
U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj urađena je prva transplantacija materice u Srbiji, - Sputnik Srbija
Prva transplantacija materice u Srbiji urađena u Tiršovoj

Ovo će biti prva beba u Srbiji i jedna od svega desetak u svetu čija se mama pre trudnoće podvrgnula transplataciji ovog reproduktivnog organa.

Njoj su u oktobru vraćeni embrioni, a njene jajne ćelije oplođene su pre nego što se u Tiršovoj podvrgla zahvatu koji je trajao punih 16 sati i ostaće upamćen kako prva transplantacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama.

Sestra koja je rođena sa matericom ima troje dece, dok je druga oduvek gajila želju za potomstvom, uprkos sudbini koja joj je oduzela tu mogućnost s dolaskom na svet.

Zbog ogromne ljubavi koju gaje jedna prema drugoj, jedna sestra poklonila je drugoj svoju matericu, te će i ona moći da uživa u čarima materinstva.

Nakon ovog gesta svet je zastao i uperio reflektore u njih, ne samo zbog neverovatnog podviga već i zato što je prvi put u svetu transplantirana materica kod jednojajčanih bliznakinja.

Ni godinu dana posle intervencije, 38-godišnje bliznakinje iz malog mesta na 120 kilometara od Beograda ne žele u medije, a lekari čuvaju njihov identitet.

„Uskoro očekujemo prvu prinovu. Pacijentkinja i beba su dobro, trudnoća protiče u najboljem redu“, rekao je za „Novosti“ prof. dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj.

Komplikovan zahvat presađivanja materice jedne sestre bliznakinje drugoj izveo je međunarodni tim od 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD, Izraela i Srbije.

Večernje novosti

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala