Demarkacija: Nema pomeranja granice kod Kule i Čakora?

© AP Photo / Visar KryeziuDuško Marković i Ramuš Haradinaj
Duško Marković i Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zajednička radna grupa za obeležavanje granične linije između Crne Gore i Kosova baviće se isključivo tehničkim stvarima i ne mogu se desiti veće korekcije graničnih linija zacrtanih Sporazumom o državnoj granici, koji je potpisan 2015. godine u Beču, smatra analitičar Agron Bajrami.

Kosovski parlament je u sredu, nakon tri godine odlaganja, ratifikovao Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a kosovski premijer Ramuš Haradinaj juče je rekao da očekuje korekcije državne granice kod Kule i Čakora. On je rekao da je to dogovoreno deklaracijom predsednika Crne Gore i Kosova Filipa Vujanovića i Hašima Tačija, koja je potpisana sredinom februara.

Vojska Srbije na granici - Sputnik Srbija
Nova podlost Prištine: Utvrditi granicu sa Srbijom dok traje haos u Briselu

„Deo zakona koji smo usvojili i izveštaj Komisije za razgraničenje i deklaracija dva predsednika obavezuju nas na korekcije kod Kule i Čakora. Formiranjem zajedničke komisije omogućava nam se korigovanje granične linije u tom delu“, napisao je Haradinaj na svom nalogu na Fejsbuku.

U dokumentu koji su potpisali Tači i Vujanović, između ostalog, piše kako su dve strane saglasne da će zajedničko radno telo identifikovati i adresirati potencijalne nesporazume tokom obeležavanja granice.

Ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović pojasnio je da je to predviđeno Sporazumom potpisanim u Beču, navodeći da je moguće „utvrđivanje tehničkih korekcija — metar za metar“.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili na pitanje „Vijesti“ da li je ratifikacijom sporazuma u kosovskom parlamentu stavljena tačka na demarkaciju i da li će komisije za razgraničenje ponovo izlaziti na teren.

Izvor „Vijesti“ upućen u proces demarkacije rekao je da je ratifikacijom u kosovskom parlamentu stavljena tačka na razgraničenje. On je pojasnio da nisu moguće značajne korekcije i pored navoda kosovskih zvaničnika.

„Razgraničenje je gotova stvar. Ostale su tehničke radnje i granica više nije političko pitanje. Treba da se postave graničnici, a to sada sprovode katastri. Ekipe izlaze na teren, obeležavaju granice po zacrtanim kotama“, objasnio je sagovornik „Vijesti“.

Tabla na uslasku u selo Velika - Sputnik Srbija
Sputnjik na licu mesta: U crnogorske katune stiže „Velika Albanija“ (foto)

Pozivajući se na iskustvo određivanja granica Crne Gore i Bosne i Hercegovine, on je rekao da se ta granica može pomeriti za do tri metra, ukoliko je kotirana kroz nečiju kuću ili dvorište. U tom slučaju, tvrdi on, granica se pomera i na drugoj strani, da nijedna strana ne bude oštećena.

„Potpisivanjem Sporazuma o granicama, Crna Gora i Kosovo su se obavezali i legitimisali kao države pred međunarodnom javnosti, nema više promena i povlačenja“, napomenuo je sagovornik „Vijesti“ i dodao da će najverovatnije uslediti i dogovor o zajedničkom graničnom prelazu „u šta Evropska unija uvek dosta ulaže“.

Glavni i odgovorni urednik kosovskog dnevnika „Koha ditore“ Agron Bajrami smatra da teško može doći do većih korekcija granice između Kosova i Crne Gore. Ratifikacijom sporazuma, tvrdi Bajrami, jedna prepreka je pređena i sada ostaje tehnička procedura, tako što će se dogovor Crne Gore i Kosova implementirati na terenu.

„Ostaje da se vidi da li postoji neka greška koja se može dokazati dokumentacijom i da se to koriguje, kako stoji i u dogovoru. Ne očekujem neke probleme. Mi možemo imati neke unutrašnje probleme, kao što smo ih imali protekle tri godine, zato što će deo političke elite, one partije koje nisu glasale za demarkaciju, sigurno pokušavati da je ospore. Ali to je deo te unutrašnje političke borbe koja traje na Kosovu još od 2015. i to nema veze sa Crnom Gorom“, kazao je Bajrami.

Duško Marković i Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Podgorica popušta: Kosovo ulazi duboko u teritoriju Crne Gore

Haradinaj se pere pred biračima

Komentarišući poruke Haradinaja da očekuje korekcije granice na Čakoru i Kuli, Bajrami kaže da je premijer Kosova u ovom slučaju sigurno osetio potrebu da na neki način svojim biračima objasni zašto je on koji je nekada bio najljući protivnik ove demarkacije sada čovek koji je tu demarkaciju potpisao i glasao.

„To se mora gledati s te strane. U dogovoru stoji da se mogu raditi korekcije, ono što se dogovori na papiru, tek mora da se radi na terenu, korekcija je uvek bila u igri, ali ne mislim da se radi o korekciji o kojoj je Haradinaj pričao pre nego što je postao premijer“, rekao je Bajrami.

Vijesti

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala