Belgija očekuje učešće Rusije u istrazi o trovanju Skripalja

© REUTERS / Yves HermanZastave Evropske unije ispred zgrade Evropske komisije u Briselu
Zastave Evropske unije ispred zgrade Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belgija očekuje učešće Rusije u istrazi o trovanju bivšeg pukovnika Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergeja Skripalja u Britaniji, izjavio je belgijski ministar spoljnih poslova Didije Render.
Predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija
Matvijenkova: Na Rusiju izvršen pritisak bez presedana, spremamo ozbiljne mere

„Želimo da pokažemo našu solidarnost sa Velikom Britanijom, nadajući se da će se predsednik Rusije složiti da u potpunosti i na konkretan i transparentan način učestvuje u istrazi događaja u Solsberiju“, rekao je Render nakon dolaska na sastanak ministara spoljnih poslova 28 zemalja-članica Evropske unije.

Sa svoje strane, francuski ministar Žan-Iv le Drijan je izjavio da bi EU trebalo da pokaže punu solidarnost sa Velikom Britanijom u vezi sa incidentom u Solsberiju i izađe sa jedinstvenim stavom.

„Na sastanku će se razmatrati pitanje programa ’Novičok‘. Neophodno je da u vezi sa ovim pitanjem među Evropljanima postoji potpuno jedinstvo i solidarnost sa Britanijom“, istakao je francuski ministar.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da se Evropska unija u potpunosti solidariše sa Velikom Britanijom u vezi sa „slučajem Skripalj“.

Boris Džonson ispred Hrama Svetog Vasilija u Moskvi. - Sputnik Srbija
London dostavlja OZHO uzorke otrova u slučaju Skripalj

„Danas imamo intenzivan dnevni red sa ministrima. Prvo ćemo saslušati (ministra spoljnih poslova) Borisa Džonsona o Solsberiju. Potpuno je jasna naša puna solidarnost sa Velikom Britanijom i naša krajnja zabrinutost zbog onoga što se desilo. To je neprihvatljivo“, naglasila je Mogerinijeva.

Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali zbog incidenta u britanskom Solsberiju, gde su otrovani bivši pukovnik GRU-a Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je Rusija umešana u trovanje Skripalja nervnim agensom iz grupe „Novičok“, što Rusija kategorički negira.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala