Moć Rusije: Zlato, tvrđave, letnjikovci – voleli su ih... (foto)

© Sputnik / Alekseй Družinin/Anton Denisov/Press-služba prezidenta RF / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je jedna od poslednjih država u kojoj je sedište predsednika u srednjovekovnoj tvrđavi – moskovskom Kremlju. Međutim, prvi čovek najveće države na svetu ima više rezidencija, među kojima su i savremena zdanja evropskog tipa. Zvanično, šef ruske države ima četiri rezidencije: Kremlj, Valdaj, „Gorki 9“ i „Bočarov ručej“ u Sočiju i osam manjih.

I nakon pada Ruske imperije 1917. godine, rezidencije iz tog vremena su nastavili da koriste prvo predsednici SSSR-a, a zatim i Rusije. Sedište ruskog predsednika se nalazi u dvorcu Senata moskovskog Kremlja — spomenika arhitekture iz 18. veka.

© kremlin.ruGeorgijevska sala moskovskog Kremlja. Na zidovima sale, posvećene svetom Georgiju Pobedonoscu su naslikane zlatne zvezde i simboli ordena sa devizom „Za službu i hrabrost“
Georgijevska sala moskovskog Kremlja. Na zidovima sale, posvećene svetom Georgiju Pobedonoscu su naslikane zlatne zvezde i simboli ordena sa devizom „Za službu i hrabrost“ - Sputnik Srbija
Georgijevska sala moskovskog Kremlja. Na zidovima sale, posvećene svetom Georgiju Pobedonoscu su naslikane zlatne zvezde i simboli ordena sa devizom „Za službu i hrabrost“

Senat je građen u periodu 1776-1787. godine „po planu i nadzoru“ carice Katarine Velike „kako bi se pokazala moć Rusije“.

© Sputnik / Юriй Artamonov / Uđi u bazu fotografijaAndrejevska sala Kremlja - glavna prostorija za ceremonije. U njoj se vrši inauguracija predsednika Rusije
Andrejevska sala Kremlja - glavna prostorija za ceremonije. U njoj se vrši inauguracija predsednika Rusije - Sputnik Srbija
Andrejevska sala Kremlja - glavna prostorija za ceremonije. U njoj se vrši inauguracija predsednika Rusije

Danas se rezidencija predsednika Rusije sastoji iz dva dela: poslovnog i predstavničkog. Poslovni deo koji se nalazi u severnom krilu sadrži niz kancelarija i kabineta, uključujući  dva glavna: radni i predstavnički kabinet predsednika Rusije.

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaHeliodrom na teritoriji Kremlja
Heliodrom na teritoriji Kremlja  - Sputnik Srbija
Heliodrom na teritoriji Kremlja

U selu Novo Ogarjovo, Moskovska oblast, nalazi se dvorac kneza Sergeja Romanova koji je izgrađen u XIX veku u stilu engleske gotike sa parkom. Ovu rezidenciju ruski predsednici često koriste tokom čitave godine.

© Sputnik / Michael Klimentyev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin u svom radom kabinetu u rezidenciji Novo Ogarjovo
Predsednik Rusije Vladimir Putin u svom radom kabinetu u rezidenciji Novo Ogarjovo - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin u svom radom kabinetu u rezidenciji Novo Ogarjovo

Rezidencija sa najvećom površinom je „Valdaj“ — 930 hektara. Na njoj se nalazi, osim stambene zgrade, crkva, dva restorana, bioskop i kuglana.

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaNovo Ogarjovo – zvanična rezidencija predsednika Rusije. Fotografija je snimljena 1991. godine i zato se na zgradi vijori zastava SSSR-a.
Novo Ogarjovo – zvanična rezidencija predsednika Rusije. Fotografija je snimljena 1991. godine i zato se na zgradi vijori zastava SSSR-a. - Sputnik Srbija
Novo Ogarjovo – zvanična rezidencija predsednika Rusije. Fotografija je snimljena 1991. godine i zato se na zgradi vijori zastava SSSR-a.

Rezidencija „Gorki 9“ se nalazi 15 kilometara od Moskve. Ona je najveća od svih rezidencija. Trenutno je koristi premijer Dmitrij Medvedev.

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Dmitrij Medvedev u rezidenciji „Gorki“
Premijer Dmitrij Medvedev u rezidenciji „Gorki“ - Sputnik Srbija
Premijer Dmitrij Medvedev u rezidenciji „Gorki“

Dosadašnji ruski predsednici su posebno voleli da odsedaju u letnjoj rezidenciji „Bočarov ručej“ u Sočiju. Ova je počela da se gradi pre Drugog svetskog rata. Ovde su mnogi predsednici socijalističkih država dolazili na odmor. Među njima je bio i Josif Broz Tito.

© Sputnik / Michael Klimentyev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev za vreme doručka u predsedničkoj rezidenciji u Sočiju
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev za vreme doručka u predsedničkoj rezidenciji u Sočiju - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev za vreme doručka u predsedničkoj rezidenciji u Sočiju

Predsednik Vladimir Putin ovde često prima inostrane zvaničnike. Rezidencija poseduje heliodrom, dva bazena — sa slatkom i slanom vodom, zatvoreno tenisko igralište, teretanu pored mora, a na samoj plaži pristanište za predsednički brod „Kavkaz“.

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaAvion predsednika Ruske Federacije
Avion predsednika Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Avion predsednika Ruske Federacije

Jedna od najlepših rezidencija je, neosporno, Konstantinov dvorac u Sankt Peterburgu, koji okružuje park od 140 hektara.

© Sputnik / Dmitriй Korobeйnikov / Uđi u bazu fotografijaKonstantinov dvorac, sada Kongresni dvorac, u predgrađu Sankt Peterburga - Streljne
Konstantinov dvorac, sada Kongresni dvorac, u predgrađu Sankt Peterburga - Streljne - Sputnik Srbija
Konstantinov dvorac, sada Kongresni dvorac, u predgrađu Sankt Peterburga - Streljne

Na teritoriji nacionalnog parka Zavidovo u Tverskoj oblasti nalazi se posebno čuvana teritorija, gde se nalazi rezidencija „Rus“. Još car Ivan Grozni je tamo odlazio u lov. Nakon revolucije, tamo je napravljeno vojno lovište koje su posećivali, između ostalih, Hruščov, Brežnjev, Kastro, Tito.

© Sputnik / Dmitriй Korobeйnikov / Uđi u bazu fotografijaOdmaralište „Zavidovo“, nalazi se 124 km od Moskve u živopisnom slivu reka Volge i Šoša.
Odmaralište „Zavidovo“, nalazi se 124 km od Moskve u živopisnom slivu reka Volge i Šoša. - Sputnik Srbija
Odmaralište „Zavidovo“, nalazi se 124 km od Moskve u živopisnom slivu reka Volge i Šoša.

„Najmlađa“ rezidencija predsednika Rusije je Jusupovski dvorac na Krimu. On je od 2014. godine, nakon povratka poluostrva u sastav Ruske Federacije, predat na upravu administraciji predsednika. Dvorac je izgradio knez Feliks Jusupov u 19. veku, otac istoimenog ubice Raspućina.

© Sputnik / Andreй Iglov / Uđi u bazu fotografijaJusupovski dvorac u Koreizu, Krim. Za vreme konferencije na Jalti 1945. godine u njemu je bila smeštena sovjetska delegacija na čelu sa Josifom Staljinom.
Jusupovski dvorac u Koreizu, Krim. Za vreme konferencije na Jalti 1945. godine u njemu je bila smeštena sovjetska delegacija na čelu sa Josifom Staljinom. - Sputnik Srbija
Jusupovski dvorac u Koreizu, Krim. Za vreme konferencije na Jalti 1945. godine u njemu je bila smeštena sovjetska delegacija na čelu sa Josifom Staljinom.

Ruski predsednici su do sada mnogo manje koristili rezidencije „Šujskoj Čupe“ u Kareliji, Zamak Majendorf i „Jantar“ u Kalinjingradskoj oblasti.

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaRezidencija predsednika Rusije „Zamak Majendorf“ u Barvihu
Rezidencija predsednika Rusije „Zamak Majendorf“ u Barvihu - Sputnik Srbija
Rezidencija predsednika Rusije „Zamak Majendorf“ u Barvihu

Ko će u narednih šest godina koristiti prostorije ovih velelepnih zdanja — saznaćemo večeras.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaVrata Andrejevske sale Kremlja. Kroz njih će ući budući predsednik Rusije za vreme inauguracije
Vrata Andrejevske sale Kremlja. Kroz njih će ući budući  predsednik Rusije za vreme inauguracije - Sputnik Srbija
Vrata Andrejevske sale Kremlja. Kroz njih će ući budući predsednik Rusije za vreme inauguracije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala