Zaharova: Gas „novičok“ proizveden u Britaniji, SAD, Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najverovatniji izvori gasa „novičok“ su Velika Britanija, Slovačka, Češka, Švedska i eventualno SAD, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Tereza Mej - Sputnik Srbija
Sudnji dan: Ultimatum Putinu je istekao, šta će sledeće uraditi Tereza Mej?

„Na koji je način izveden zaključak o ruskom tragu ako nam nisu predali rezultate testiranja? Logično je da oni tu supstancu nemaju, ne smeju da imaju. S kakvim su uzorcima kod sebe to upoređivali da bi izveli ovaj zaključak. Zaključak se nameće sam po sebi, možda čak ni zaključak, nego pitanja. Dakle, ili oni imaju te uzorke koje kriju, ili je sve to laž, od početka do kraja“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

Prema njenim rečima, najverovatnije zemlje porekla te hemikalije su upravo one zemlje koje od kraja devedesetih godina 20. veka do danas sprovode intenzivna istraživanja supstanci iz projekta „novičok“.

„Te zemlje su Velika Britanija, Slovačka, Češka, Švedska, a treba se zapitati i u vezi sa SAD“, dodala je Zaharova.

Prema njenim rečima, za život Skripalja odgovorna je Velika Britanija, budući da je on bio britanski špijun, koji je Londonu predat „živ i zdrav“.

Zaharova je izjavila da je Rusija uverena da će Britanija prikrivati sve podatke o slučaju Sergeja i Julije Skripalj, kao što je to činila i sa slučajevima bivšeg oficira Federalne službe bezbednosti Aleksandra Litvinjenka, biznismena Borisa Berezovskog i drugih.

Prema njenim rečima, ovo nije prvi put da britanska strana fabrikuje podatke o velikim incidentima.

Moskva je, podsetila je Zaharova, ranije slala Londonu „tone dokumenata“ s molbom da joj dostavi informacije, na šta je britanska strana odgovarala da je to pitanje nacionalne bezbednosti i odbijala je da ispuni zahtev.

Istraga trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solsberiju - Sputnik Srbija
U Rusiji je „Novičok“ davno obustavljen, a njegov razvoj nastavile su Britanije, SAD...

Tereza Mej namerno iskoristila šablonski naziv „novičok“

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej namerno je iskoristila šablonski naziv „novičok“ kako bi nervni agens, kojim su otrovani bivši ruski obaveštajac Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, povezala sa Rusijom, izjavila je Zaharova.

„Nije predstavljena formula agensa, već naziv koji momentalno asocira na Rusiju ili na nešto što je povezano sa Rusijom. To je sve deo predstave sa ciljem da se destabilizuje međunarodna situacija“, navela je ona.

Zaharova je ocenila i da Rusija nikada nije imala bilo kakav nervni agens sa nazivom „Novičok“.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije je istakla i da kada London utvrdi tačnu formulu agensa koji je bio korišćen prilikom trovanja Skripalja biće poznato i koja je zemlja izradila nervni gas.

Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su pogoršani nakon incidenta sa trovanjem bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala