Pupovac: Vladina komisija — umivena politika NDH

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLMilorad Pupovac u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski.
Milorad Pupovac u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Komisiji hrvatske vlade za suočavanje sa prošlošću nalaze se ljudi koji „otvoreno zagovaraju vrstu umivene, oprane poražene politike Anta Pavelića i Nezavisne države Hrvatske“, izjavio je danas predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac.
Ustaše - Sputnik Srbija
Fašizam u Hrvatskoj: Deca crnokošuljaši uz „Za dom spremni“ (foto)

„Došli smo do situacije da sada dobijamo ljude koji su deo te komisije koji kažu da antifašizam treba izbaciti iz Ustava i koji otvoreno zagovaraju vrstu umivene, oprane poražene politike Anta Pavelića i NDH. Sa druge strane, imamo situaciju da Komisija zapravo predlaže ozakonjenje ustaškog pozdrava ’Za dom — spremni‘“, rekao je Pupovac.

On je u intervjuu nedelje „Hrvatskog radija“ rekao da se „Hrvatska nedovoljno suprotstavlja temama koje usporavaju društvo kao što su retrogradne ideološke pojave, negiranje građanskih prava i sloboda, kao i klerikalno i nacionalističko razumevanje društva“, prenosi Hina.

„Umesto da odlučno branimo vrednosti antifašizma, kao što to čini većina zemalja Evrope, mi popuštamo i povlačimo se pred onima koji bi revitalizovali poražene snage u Drugom svetskom ratu“, rekao je Pupovac.

Za preporuke Komisije za suočavanje sa prošlošću, Pupovac je rekao da je ona, umesto da nešto popravi i ponudi neka rešenja — „stvari pogoršala“.

Hina navodi da je Pupovac istakao da su te preporuke „ne samo neobavezujuće, već za njega i apsolutno neprihvatljive“.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala