Fašizam u Hrvatskoj: Deca crnokošuljaši uz „Za dom spremni“ (foto)

© AP PhotoUstaše
Ustaše - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef splitskog ogranka desničarske Hrvatske stranke prava Ivica Vladava objavio je fotografiju na kojoj su dvoje dece u crnoj uniformi i fantomkama.

Deca sa fotografije koju je bivši pripadnik HOS-a objavio na Fejsbuku imaju i izvezen grb te vojne formacije na kojem je i ustaški poklič „Za dom spremni“.

„Ima ko će iza nas ostati ’za dom spreman‘, ma koliko se trudili petokrakaši! Bog i Hrvati! Za dom spremni“, napisao je Vladava uz fotografiju, samo nekoliko dana nakon što je vladina Komisija za suočavanje s prošlošću taj poklič proglasila neustavnim, odnosno da može da se koristi samo u izuzetnim situacijama i uz posebnu dozvolu.

Vladava je inače bio i učesnik protesta pred splitskim pozorištem zbog predstave reditelja Olivera Frljića zajedno sa Markom Škejom, poznatim po tome što nosi „hitlerovske“ brkove, i nosio je transparent na kojem je pisalo „I u ratu i u miru, mi smo spremni“.

Upitan da li su na fotografiji njegova deca, Vladava je za portal „Indeks“ rekao da nisu i da je fotografiju skinuo sa društvene mreže.

„Nemam pojma čija je to slika. To je alegorija“, odgovorio je Vladava.

Na pitanje da objasni tu alegoriju, bivši HOS-ovac je rekao da je reč o „zafrkanciji“, te da taj portal njemu i njegovim istomišljenicima za to i služi.

„Nema tu ništa ozbiljno, tako da ne treba to gledati s ozbiljne strane. To je međusobna zafrkancija saboraca u vezi sa ovim pozdravom i ovom zabranom. S tim se zafrkava. Kao nastaviće se pozdravljati. To je kao provokacija, jednostavno, sad će svi početi jednostavno to. Svaka zabrana retroaktivno izaziva reakciju. Najgora stvar je što će deca nastaviti da potenciraju to. U tom smislu je to tako, a ne isticanje svoje dece“, naveo je ovaj bivši HOS-ovac.

„Ne znam, došla slika, svako stavlja, oni pozdravljaju, možeš se samo zafrkavati. Nisam toliko skrenuo“, dodaje Vladava.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala