Otrov u krvi: Od pukovnika ruskih obaveštajaca do špijuna sa „Luj Vitonom“

© REUTERS / Kommersant/Yuri SenatorovSergej Skripalj
Sergej Skripalj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sergej Skripalj, bivši pukovnik ruske vojne obaveštajne službe, koji je u Rusiji osuđen za izdaju zbog rada za britansku službu MI-6, i koji je u kritičnom stanju, jer je, kao se tvrdi, otrovan, u Veliku Britaniju je stigao pre osam godina, nakon velike razmene špijuna između SAD, Velike Britanije i Rusije, među kojima je bila i čuvena Ana Čepmen.
Fentanil - Sputnik Srbija
Iza trovanja Skripalja stoji droga jača od heroina i jedan banalan razlog

U jednoj od najvećih razmena špijuna od završetka Hladnog rata Rusija je za deset stranih špijuna dala četvoricu Rusa zbog špijuniranja za zapadne službe, među kojima je bio i Skripalj.

Skripalj je 2004. godine uhapšen pod optužbama da je prodavao poverljive informacije i identitete ruskih agenata britanskoj obaveštajnoj službi MI-6.

Ruska obaveštajna služba FSB uhapsila ga je u jednom moskovskom parku upravo u trenutku kad je pomoću uređaja skrivenog u kamenu slao informacije o ruskim agentima.

Nakon hapšenja Skripalj je priznao da je radio za MI-6 i da im je redovno prodavao informacije za 100.000 dolara. Zbog izdaje je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. pomilovan i predat Britaniji u okviru razmene špijuna.

Kako je zavrbovan

Skripalja, koji je od sovjetskih vremena radio u Glavnoj obaveštajnoj upravi vojske (GRU), sredinom devedesetih godina dvadesetog veka zavrbovao je britanski agent Pablo Miler, koji se tada predstavljao kao Antonio Alvares de Idalgo. Miler je radio u Ambasadi Velike Britanije u Talinu, a prema podacima FSB bavio se vrbovanjem za britansku tajnu službu.

Za Milera se u Moskvi saznalo početkom dvehiljaditih, nakon što su Rusi uhapšeni zbog špijunaže „propevali“ o njemu.

Sedište policijskog štaba Britanske gradske policije,poznat kao Skotland jard, u Londonu - Sputnik Srbija
Skotland jard saopštio čime su otrovali bivšeg špijuna

Kako navode ruski mediji, Skripalj se sa Milerom upoznao preko izvesnog Španca Luisa dok je službovao na Malti i u Španiji, gde je, krijući od svog rukovodstva, započeo sopstveni biznis izvoza vina.

Dogovor o saradnji je bio postignut, a nakon što je zavrbovan Skripalj je u zamenu za informacije dobijao novac. Navodi se da je predao poverljive podatke o najmanje 300 saradnika ruskih specijalnih službi.

Nakon što je iz zdravstvenih razloga, krajem devedesetih, prestao da radi za GRU, Skripalj je premešten u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je radio sve do 2003. godine, da bi godinu dana kasnije bio uhapšen.

Nakon prelaska na novo radno mesto, dobio je pasoš i počeo je da putuje u inostranstvo, gde se ponovo povezao sa Milerom. Vratio se špijunaži i bavio se prikupljanjem podataka o strukturi GRU. Sa britanskim agentom često se sastajao u turskom letovalištu Izmiru, koji su tamo odlazili pod maskom turista. Skripalj je na putovanje obično vodio i suprugu, koja ništa nije znala o njegovim tajnim poslovima.

Trenutno u komi

Nakon hapšenja u Moskvi Skripalj nije negirao krivicu. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a novinari su prisustvovali samo izricanju presude. Bivši pukovnik, koji je zbog izdaje osuđen na 13 godina strogog zatvora, mirno je saslušao presudu. Tokom izricanja presude, nosio je trenerku u bojama ruske zastave.

Tužilaštvo je zahtevalo kaznu od 15 godina zatvora, ali je sud uzeo u obzir njegovo zdravstveno stanje, kao i saradnju sa istragom, pa je kazna smanjena. Neki tvrde da je otkriven zbog načina života koji nije bio u skladu sa prihodima penzionera GRU, a britanski mediji sada ga nazivaju „špijunom sa ’Luj Vitonom‘“, pošto se pojavila fotografija na kojoj Skripalj nosi skupocenu torbu tog brenda.

Pogled na Vestminstersku palatu u Londonu - Sputnik Srbija
Englezi neće na Svetsko prvenstvo u fudbalu zbog špijuna

Nakon što se posle istorijske razmene špijuna obreo u Velikoj Britaniji, Skripalj je, prema pisanju britanskih medija, kupio kuću u Solsberiju za 340.000 funti, gde je živeo povučeno sa suprugom koja je preminula pre šest godina. U poslednje dve godine bivši obaveštajac je ostao i bez sina i starijeg brata.

Zašto je Skripalj za život izabrao baš Solsberi, nije poznato. Prema nekim podacima, tamo živi i Pablo Miler, agent MI-6, koji ga je zavrbovao. On se penzionisao 2015. godine i dobio je orden Britanske imperije za službu Kraljevstvu.

Izvori britanskih medija su saopštili da je Skripalj bio otrovan „veoma retkom supstancom, koja se proizvodi samo u nekoliko laboratorija u svetu“.

Kako navode, najpoznatije otrovne nervno-paralitičke supstance su toksin VX i gas sarin, koje su UN uvrstile u hemijsko oružje za masovno uništenje.

Veruje se da je sarin korišćen tokom hemijskog napada na sirijski Idlib, a VX je primenjivan u slučaju ubistva brata Kim Džong Una u februaru prošle godine u Maleziji.

Britanska policija razmatra nekoliko verzija događaja, kao što su „pokušaj ubistva, po nalogu države“ i „privatne nesuglasice“, dok britanske vlasti za taj događaj optužuju Moskvu, što je Kremlj kategorički negirao.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala