Skotland jard saopštio čime su otrovali bivšeg špijuna

© AFP 2023 / JACK TAYLORSedište policijskog štaba Britanske gradske policije,poznat kao Skotland jard, u Londonu
Sedište policijskog štaba Britanske gradske policije,poznat kao Skotland jard, u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef antiterorističkog odreda Skotland jarda Mark Rouli potvrdio je u sredu uveče da je u britanskom gradu Solsberiju izvršen „pokušaj ubistva nervno-paralitičkim otrovom“, u kojem su povređeni bivši ruski obaveštajac Sergej Skripalj i njegova kćerka.
Pogled na Vestminstersku palatu u Londonu - Sputnik Srbija
Englezi neće na Svetsko prvenstvo u fudbalu zbog špijuna

„Kao što znate, ovo dvoje ljudi je u kritičnom stanju“, rekao je Rouli.

Pored bivšeg obaveštajca Skripalja i njegove kćerke, u bolnici je u teškom stanju i policajac, saopštio je predstavnik viltširske policije Kir Pritčard.

„Možemo, takođe, da potvrdimo da je oficir viltširske policije, koji je bio angažovan u operaciji policijskog reagovanja na incident, takođe u teškom stanju i da dobija intezivnu terapiju“, naveo je Pritčard u sredu.

Skripalj je pre nekoliko godina učestvovao u velikoj špijunskoj aferi. U Rusiji je osuđen zbog saradnje s britanskom obaveštajnom službom Mi-6. Rusija ga je kasnije razmenila zajedno s drugim špijunima za državljane proterane iz SAD, takođe osumnjičene za špijunažu, ali u korist Ruske Federacije.

Skripalj je nakon toga dobio britanski azil. Prema pisanju lista „San“, pre nekoliko godina Skripalj se obratio britanskoj policiji, jer je strahovao za svoj život. U proteklih nekoliko godina izgubio je skoro celu porodicu — a avionskoj nesreći mu je poginula žena, a poginuli su i njegov brat i sin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala