Janukovič: Nisam tražio od Putina da pošalje vojsku u Ukrajinu

© Sputnik / Sergey GuneevViktor Janukovič
Viktor Janukovič - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič tvrdi da nije tražio od rukovodstva Rusije da uvede vojsku u Ukrajinu početkom 2014. godine, radilo se samo o policijskim mirovnjacima.
Oružje - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Ispovest gruzijskih snajperista: Poslanici Rade pucali na narod u Kijevu

„Pozivajući se na dokumenta o uzajamnoj pomoći, predlagao sam da se razmotri pitanje uvođenja policijske misije“, rekao je Janukovič novinarima u Moskvi.

Janukovičev advokat Vitalij Serdjuk rekao je da odbrana namerava da u bliskoj budućnosti objavi obraćanje Janukoviča predsedniku Rusije Vladimiru Putinu iz marta 2014. godine.

„Možda će biti objavljen tekst kojim se Viktor Janukovič obratio Putinu u martu 2014. godine, predaćemo ga sudu. Nadamo se da će tada optužbe biti povučene“, rekao je on.

Janukovič je izjavio da je otvorena vatra na demonstrante na kijevskom Majdanu 2014. godine iz zgrade koju su kontrolisali demonstranti.

Ko je kriv za odvajanje Krima

Tokom pres-konferencije, Janukovič je izjavio da su za otcepljenje Krima krive kijevske vlasti nakon „Majdana“.

„Zašto su predali Krim? Stiče se utisak da su vlasti radile sve da odbace Krim od Ukrajine, odvoje problematičnu teritoriju. Vlasti nisu izvršile nikakve konkretne akcije za očuvanje Krima u sastavu Ukrajine. Za njih je važnija bila podela vlasti“, rekao je Janukovič.

„Stanovnici Krima su tražili način da se zaštite. Oni su doneli svoju odluku, koja je bila iznuđena i predvidljiva. Nema sumnje da je održavanje referenduma podržala većina građana“, rekao je bivši ukrajinski predsednik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala