Slovački premijer stavio milion evra na sto: Dajte mi čoveka kog tražim i novac je vaš

© AFP 2023 / VLADIMIR SIMICEKRobert Fico
Robert Fico - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovačku potresa slučaj ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove devojke, a premijer je ponudio nagradu od milion evra svakome ko pomogne u istrazi zločina.
Balkan - ilustracija - Sputnik Srbija
Šta to Slovačka zna: Gori na Balkanu — EU mora da gasi

Policija istražuje moguće strane veze s ubistvom Kucijaka i u kontaktu je sa službama u Češkoj i Italiji, rekao je šef policije Tibor Gašpar.

Podsetimo, Kucijak i njegova partnerka Martina Kušnirova ubijeni su tokom vikenda u njegovoj porodičnoj kući šezdesetak kilometara od glavnog grada Bratislave.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Robertom Ficom Gašpar je rekao da je od ponedeljka policija ispitala oko 20 osoba i radi na različitim hipotezama, uključujući mogućnost da je Kucijak ubijen zbog posla kojim se bavio.

Slovački premijer na konferenciju je doneo milion evra nagrade za svakoga ko pomogne u istrazi oko ubistva. „Naš prioritet je zaštita slobode govora i garantovanje bezbednosti novinara“, rekao je Fico.

Razgovarali smo prvo sa Češkom Republikom — neću govoriti o detaljima — ali postoji povezanost, slučaj se proteže i na Češku“, rekao je Gašpar novinarima.

U Slovačkoj, zemlji s oko 5,4 miliona stanovnika, to ubistvo ponovo postavlja pitanje o korupciji u društvu, zbog čega je u junu prošle godine protestovao veliki broj mladih ljudi, tražeći ostavku ministara leve vlade premijera Fica.

Kucijak je pratio korupcionaške afere, među kojima je i ona o mogućoj povezanosti poslovne zajednice sa socijaldemokratskom strankom na vlasti SMER-SD.

Kako piše dnevnik SME, Kucijak je planirao da objavi članak o mogućim političkim vezama italijanskih biznismena koji se sumnjiče za povezanost s kalabrijskom mafijom Ndrangetom koja deluje i u Slovačkoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala