Irak: Iz zarobljeništva spaseno 25 ruskih državljanki sa decom

© Sputnik / Rafaэlь Daminov / Uđi u bazu fotografijaUdovice terorista u Iraku
Udovice terorista u Iraku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Iraka spasle su iz zarobljeništva 25 ruskih državljanki sa decom i smestile ih u ženski zatvor u Bagdadu, gde će im se suditi zbog pružanja podrške teroristima i nezakonitog ulaska na teritoriju te zemlje, izjavila je članica Saveta za ljudska prava pri predsedniku Čečenije Heda Saratova.

O sudbini tih žena ništa se nije znalo više od pola godine, tek nedavno se ispostavilo da ih u zarobljeništvu drže pripadnici odreda iračkih pobunjenika.

Situacija u Alepi - Sputnik Srbija
Teroristi drže stotine talaca u Siriji

„Tek smo danas dobili informaciju da je 25 žena sa decom prebačeno iz Mosula, gde su se nalazili u zarobljeništvu, i to u veoma teškim uslovima. Sada su u Bagdadu u zatvoru gde čekaju suđenje i gde su im uslovi života svakako bolji“, rekla je Saratova.

Saratova je dodala i da prema neproverenim informacijama različite militantne grupacije drže na desetine državljanki Ruske Federacije, kao i da su u pitanju uglavnom udovice pripadnika terorističke organizacije DAEŠ.

Prema zvaničnim podacima, iz Iraka i Sirije se u Rusku Federaciju već vratilo preko 100 žena i dece, poreklom iz Čečenije, Dagestana, Ingušetije, Baškirije, Kazahstana i Uzbekistana.

U poslednje vreme iračke vlasti su pooštrile proceduru povratka državljanka Ruske Federacije koje su boravile na teritoriji DAEŠ-a, tako da se sada sve one, ali i deca starija od 14 godina terete za terorizam i nezakonit prelazak iračke granice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala