Vučić: Bez kompromisa sa Albancima bićemo poput Turske i Makedonije

© Tanjug / Zoran ŽestićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Insistiraju oni na tome od 2008. godine, nego su vas neki lagali u Srbiji da oni to ne traže. Nikoga neću da lažem, oni to traže. Ni danas nisam govorio da teče med i mleko. Mi imamo drugačije viđenje o Kosovu. Oni su priznali nezavisnost Kosova 2008. godine, rekao je Vučić za Prvu televiziju nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Neće biti nimalo lako, ali probaćemo da nađemo kompromis. A šta je to što nećemo imati ako ne napravimo neku vrstu kompromisa sa Albancima, što ne kaže neko? Bićemo zaglavljeni na evropskom putu poput Turske, Makedonije i drugih zemalja koje su zbog političkih sporova zaglavljene“, naglasio je Vučić.

On je rekao da će „samom najavom ulaska Srbije u EU biti povećane direktne strane investicije“, a u suprotnom „imaćemo bezbroj drugih problema — pravnih, ekonomskih…“

Na pitanje da li ćemo trpeti sankcije ukoliko se ne postigne sporazum sa Prištinom, Vučić je rekao:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova Vučiću: Impresionirani smo...

„Ne bih to nazvao sankcijama, ali to je prirodni zid koji više ne možete da probijete. Zato sam sve vreme insistirao na neophodnosti kompromisa i nisu ti razgovori laki i ne sviđaju se sve moje ideje nemačkim domaćinima. Ali nisam ja ovde došao na kafu, jer kafu ne pijem, niti kancelarka Merkel ima vremena za gubljenje. Niti sam došao da vidim Berlin“.

Predsednik Vučić je naveo i da su za Srbiju vrata široko otvorena.

„Ostaje na nama da završimo mnoge druge stvari, ali sve to je stoti deo problema sa kojim se suočavamo kada je reč o KiM“, kazao je.

Naglasio je i da bi „Nemačka volela da Srbija ima isti odnos prema Prištini kao što ima Nemačka“ i dodao da će „Nemačka teško da odustane od nezavisnosti Kosova, iluzija je to očekivati“.

Na pitanje da li možemo da dobijemo garancije da ako 2019. godine potpišemo taj sporazum, da ćemo 2025. sigurno ući u EU, Vučić je rekao:

„Ukoliko potpišemo taj sporazum dobićemo sve garancije, a garancije koje dobijamo u Berlinu su garancije u koje najviše verujem.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom - Sputnik Srbija
Lavrov u Beogradu uznemirio Zapad, na delu je kontraudar i iznenadna šansa za Srbiju

Na pitanje šta je sada na stolu u pregovorima sa Prištinom, Vučić je naveo da će narodu o tome govoriti početkom aprila.

„Sa kancelarkom sam pričao o svemu. Papir je i dalje beo, ali svakakvih stvari tu ima i razgovarao sam sa kancelarkom Merkel o različitim modalitetima“, rekao je on.

Na navode o „tajnim pregovorima“, Vučić navodi da nema ničega tajnog.

„Nikada se nigde Tači i ja nismo sastali, a da nije pod okriljem Evropske unije. Nekada je to slučaj u Briselu, nekada na nekom drugom mestu u svetu, ali uvek pod zastavom EU i sa evropskim posrednicima“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li postoji neki pozadinski kanal pregovora, na nivou nevladinih organizacija, izaslanika, da se govori o podeli, Vučić navodi da o tim stvarima ne može da govori i da ne može da ih potvrdi.

Šta nas onda očekuje u aprilu i da li je to možda referendum, Vučić pita: „A o čemu referendum?“

„Moram da izađem sa nečim što Srbi moraju da razumeju, nešto što je realno i racionalno i nešto što će Srbi ponešto da dobiju, i ne ponešto, nego nešto značajno. Dakle, to je smisao, ako nema toga ne razumem sa čime da idemo na referendum. Da prihvatamo ono što su nam nametali i ono što nam je nametnuto? Mogu da učestvujem u programiranju kompromisa, u borbi protiv mitološkog pristupa rešavanju kosovskog problema. Mogu da se borim protiv onih koji kažu da je Štimlje kolevka srpske civilizacije, a u Štimlju nema nijednog Srbina“, dodao je on.

 

B 92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala