Iran: Muslimani besni — nova džamija liči na jevrejsku kapu (foto)

© AP Photo / Vahid SalemiArhitekta Reza Danešmir sa svojom suprugom Ketrin Spiridonov šetaju Vali-e-Mosr džamijom u Teheranu.
Arhitekta Reza Danešmir sa svojom suprugom Ketrin Spiridonov šetaju Vali-e-Mosr džamijom u Teheranu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avangardnoj džamiji u centru Teherana, koja bi trebalo da bude otvorena za vernike u nekoliko narednih meseci, nedostaju tradicionalne kupole i minareti, a napravljena je od sivog kamena i betona.

U uvodniku objavljenom na nevladinom veb-sajtu „Mašreg“, iranske vlasti su optužene za „izdaju“ zbog izdavanja dozvole za avangardnu Vali el Asr džamiju u Teheranu.

U članku se tvrdi da zakrivljenost džamije podseća na jevrejski jarmaluk i da „kompletno neutralan“ dizajn zgrade, navodno, pokazuje „ateistički pristup“. Jarmaluk ili kipa je mala kapa koju nose Jevreji.

Jedan od arhitekata džamije Reza Danešmir objasnio je da su se odlučili za moderan dizajn od sivog kamena i betona, umesto tradicionalnih kupola i minareta.

​Prema njegovim rečima, zvaničnici grada Teherana su rekli da zgrada ne liči na „konvencionalni oblik džamije“ i da ne može da bude izgrađena.

„Objasnio sam im ko je prava publika džamije i konačno sam ih ubedio. Želeli smo da to bude avangardan, a ne konzervativan projekat“, rekao je Danešmir i dodao da je džamija namenjena mladim Irancima, redovnim posetiocima Val el Asra.

​Džamija se nalazi u popularnoj šoping-zoni u blizini Teheranskog univerziteta na površini od 25.000 kvadratnih metara. Vali el Mosr ima svoju biblioteku, čitaonice, učionice i amfiteatar.

​Izgradnja džamije, koja bi trebalo da otvori svoja vrata za vernike u narednih nekoliko meseci, trajala je deset godina i koštala je 16 miliona dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala