EU: Ako Turska ne prestane s aktivnostima kod Kipra...

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaRadnici pripremaju cevi za izgradnju gasovoda "Severni tok" u luci Visbi na ostrvu Gotland
Radnici pripremaju cevi za izgradnju gasovoda Severni tok u luci Visbi na ostrvu Gotland - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija je upozorila Tursku da, ako njena mornarica ne prestane da sprečava istraživanja nalazišta prirodnog gasa kod Kipra, lideri Unije bi mogli da odustanu od sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je najavljen za kraj marta.
Bab el Mandev - Sputnik Srbija
„Živa ograda“ vojnih baza štiti žilu kucavicu Bliskog istoka

Italijanska kompanija „Eni“ uputila je brodove sa opremom za bušenje gasa u Sredozemno more jugoistočno od Kipra, ali im se na putu isprečila turska ratna mornarica, koja je zapretila i upotrebom sile.

Predsednik Saveta EU Donald Tusk izjavio je, nakon samita lidera Unije u Briselu, da je Turskoj upućen hitan poziv da okonča takve aktivnosti.

On je preneo da lideri EU naglašavaju prava Kipra da „istražuje i eksploatiše svoje nacionalne resurse u skladu sa međunarodnim i pravom EU“. 

Tusk je dodao da je EU spremna da sarađuje sa Turskom, ali da će na svom samitu 22. i 23. marta odlučiti da li će biti održan sastanak sa Erdoganom, koji je planiran za 26. mart u Bugarskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala