Napadač na Ambasadu SAD u Podgorici nije se ubio? Šta će njegovo pismo pokazati?

© AP Photo / Risto BožovićNapad na američku ambasadu u Podgorici
Napad na američku ambasadu u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija u Podgorici pretresa više lokacija osoba povezanih sa Daliborom Jaukovićem (43), osumnjičenim da je bacio bombu u dvorište Ambasade SAD i potom poginuo u drugoj eksploziji.

Policija te lokacije pretresa radi razjašnjenja svih okolnosti tog slučaja, rečeno je „Vijestima“.

Crnogorska policija potvrdila je u četvrtak da je bivši vojnik Vojske SRJ Dalibor Jauković bacio bombu na Ambasadu SAD u Podgorici, a potom izvršio samoubistvo, prenela je Televizija Crne Gore.

Međutim, podgorički portal „Analitika“ preneo je da nije reč o samoubistvu, nego o nesrećnom slučaju i da je Jauković nakon što je bacio prvu bombu hteo da baci i drugu, ali se spotakao, bomba je eksplodirala i na mestu ga ubila.

Ambasada SAD u Podgorici posle napada - Sputnik Srbija
Ko je Kraljevčanin koji je bacio bombu na ambasadu SAD u Podgorici

Kako je saopšteno, preliminarni nalazi ukazuju da je Jauković počinio samoubistvo, ali se to, za sada, ne zna sa sigurnošću.

S obzirom da se, kako je istraga utvrdila, radi o zavisniku od psihoaktivnih supstanci i osobi koja je imala konstatovane duševne poremećaje, istražitelji ispituju sve opcije: da je Jauković svesno sebi oduzeo život ili da je nespretno rukovao drugom bombom i tako nastradao, naveo je portal.

Ambasada SAD saopštila je da nema indicija da je napad deo neke šire pretnje, kao i da se istraga o motivu navodnog napadača nastavlja.

Portparolka američkog Stejt departmenta Heder Navert je povodom napada izjavila da Ambasada SAD u Podgorici blisko sarađuje sa policijom u pogledu napada koji se dogodio u noći između srede i četvrtka.

Pomoćnik direktora Uprave policije za sektor kriminalističke policije Enis Baković je rekao da se u saradnji sa FBI vrši provera naloga na društvenim mrežama koje je Jauković koristio, kao i da policija proverava da li je Jauković radio sam ili je imao saučesnike, kao i koji su motivi njegovog napada.

Na Jaukovićevom profilu na Fejsbuku se može videti da je nagrađen medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti SRJ 1999. godine za „izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine“.

Jauković se pismom oprostio od porodice

„Pobjeda“ piše da su pretresom stana Dragana Jaukovića među ličnim stvarima pronađene beleške na šest strana.

U podužem pismu Jauković, između ostalog, moli porodicu i rođake da „mu oproste zbog onoga što će uraditi“ i opisuje svoje lične i političke stavove.

U prvim reakcijama istražitelji smatraju da je reč o svojevrsnoj oporuci, oproštajnom pismu koje obično ostavljaju ljudi spremni da sebi oduzmu život, prenosi RTCG.

Bombu bacio odlikovani bivši pripadnik JNA? (video)

Pismo će veštačiti forenzičari, ali će ga detaljno analizirati i profajleri: ukoliko se pokaže autentičnim, biće to jasan trag istražiteljima.

Intenzivnom istragom rekonstruisano je kretanje i ponašanje Dalibora Jaukovića neposredno pre napada koji se dogodio u noći između srede i četvrtka.

Kako „Pobjeda“ saznaje, Jauković se kretao iz pravca Sportskog centra prema raskrsnici, kod semafora je prešao pešački prelaz Ulice Ivana Milutinovića, potom Bulevar revolucije i stupio na trotoar kod ograde dvorišta Ambasade, odakle je bacio bombu.

Potom je prešao Ulicu Džona Džeksona i na zemljanom terenu preko ulice aktivirao drugu bombu.

Detaljnom pretragom terena nisu nađeni zatvarači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne rukama držao bombe spremne za aktiviranje.

Prema saznanjima „Pobjede“, nadzorne kamere postavljene kod Ambasade SAD mogle su da snime bacanje prve bombe i istraga će precizno utvrditi da li je zatvarač bombe bio ranije izvađen.

U interesu istrage zvanične podatke nije moguće dobiti, ali stručnjaci koje je „Pobjeda“ kontaktirala smatraju da je opseg nadzornih kamera takav da nije mogao da bude snimljen sam čin aktiviranja druge naprave.   

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala