Euleks preneo slučaj Azema Sulje na kosovske sudije

© AP Photo / Visar KryeziuEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Euleks je u odlučio da se njihove sudije povuku iz panela u jednom od glavnih slučajeva na Kosovu, u koji je uključen bivši komandant OVK-a i bivši poslanik Azem Sulja, i da slučaj prenesu na lokalne sudije, prenosi RTK 2.

Dve godine nakon hapšenja i podizanja optužnice protiv Azema Sulje i 21 osobe osumnjičene za organizovani kriminal, pranje novca i eksproprijaciju zemljišta u društvenoj svojini u blizini Prištine, rukovodstvo Euleksa odlučilo je da povuče svoje sudije iz veća koje se bavi ovim predmetom.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Ramušev pusti san: Može li neko da natera pet članica EU da priznaju Kosovo

Sudija Euleksa, Petko Petkov, koji je predsedavao većem, prekinuo je saslušanje u utorak, saopštivši da je Euleks slučaj predao i dodelio ga lokalnim sudijama.

Tužilac u ovom slučaju, koji je iz misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks), Danilo Cicareli, kritikovao je misiju EU koja će u junu 2018. godine okončati svoj trenutni mandat.

„Odbacujem odluku. To je nepravedno. Takvu odluku može da donese samo predsednik sudija Euleksa, a ne rukovodstvo Euleksa“, rekao je Cicareli i dodao da se predmet ne može preneti na lokalne sudije nakon gotovo dve godine postupka.

Suđenje Azemu Sulji i još 21 optuženom počelo je decembra 2017. godine, ali nijedno saslušanje nije održano na regularan način, nakon što su u većini slučajeva ročišta bila odložena zbog odsustva ili optuženih, ili njihovih advokata odbrane.

Azem Sulja osumnjičen je da je predvodio organizovanu kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca i nezakonitom eksproprijacijom društvenog zemljišta u blizini Prištine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala