Dodik: Nek samo probaju da organizuju NATO vežbe u Srpskoj (video)

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nećemo dati saglasnost da na prostoru Republike Srpske bude održana NATO vežba koja bi podrazumevala upotrebu borbenih aviona i municije s osiromašenim uranijumom, poručuje predsednik Srpske Milorad Dodik.

Kako Dodik kaže za Sputnjik, takvi planovi su pripremani mimo saznanja institucija Republike Srpske i očigledno su skrivani u početnoj fazi, ali su demistifikovani zahvaljujući odgovornim ljudima koji su u ime srpske komponente učestvovali u tim razgovorima.

— Mi smo to saznali iz krugova koji imaju svest i savest o pripadnosti Republici Srpskoj, za razliku od ovih koji su izdajnički raspoloženi za sve, pa i to. Oni su usvojili plan koji podrazumeva izvođenje te vežbe sa upotrebom borbenih aviona koji koriste municiju s osiromašenim uranijumom. Taj plan podrazumeva da već sad u februaru krenu sa medijskom pripremom, kako oni to zovu, kod lokalnog stanovništva, kako bi se stanovništvo obavestilo o dobrobiti svega toga, u šta ja naravno ne verujem. Kada sam to saznao, tražio sam od srpskog člana Predsedništva, koji je i vrhovni komandant, da onemogući tako nešto.

Desant srpskih i NATO padobranaca na zajedničkoj vojnoj vežbi. - Sputnik Srbija
Uskoro u Banjaluci NATO vežba sa osiromašenim uranijumom

Drago mi je da je i on odgovorio isto tako promptno, ali je vidljivo da je bilo takvih aktivnosti. Nedopustivo je da se to odvija izvan institucija Republike Srpske, da se dogovara. To govori da verovatno ima i nekih skrivenih stvari koje mi još ne znamo, ali ćemo naravno saznati. Dakle, moj stav je da ta vežba apsolutno ne dolazi u obzir na prostoru Republike Srpske i da mi nećemo dati svoju saglasnost. Neko će reći: „Neće vas niko ni pitati“. Neka probaju da je sprovedu, pa će videti da neće moći.

Istovremeno, hrvatski mediji spekulišu da Ruska Federacija planira da otvori tri vojne baze na teritoriji Republike Srpske kako bi na nišanu svojih raketnih sistema imala celu Evropu.

— To su gluposti. Najčešće to dođe u BiH od nekih Srba koji su plaćenici Zapada, koji izmišljaju i kreiraju takve izmišljotine koje treba da se uklope u opštini scenario satanizacije i stereotipa o Rusima koji su došli da pokvare nešto u Evropi, što je totalna laž. Svakako, mi imamo dobru saradnju s Rusima i tako će i ostati, sarađivaćemo na svim poljima, svidelo se to nekome ili ne. Mi imamo veoma uspešnu i dobru saradnju sa svim elementima i sistemima u Ruskoj Federaciji, od privrede, do političara i kulture. Mislimo da je negujemo i širimo i niko nas neće zaustaviti. Spekulanti koji misle da će profitirati na stalnoj satanizaciji Rusije, koja je došla od zapadnih krugova, očigledno gube svaku vrstu legitimiteta. Pre svega je došla od neoliberalnih krugova koji su hteli da pokore čitav svijet, pa kad su stigli do Rusije, preko Srbije koju su bombardovali, onda su videli da je to veliki kolač koji nisu mogli da progutaju. Sada im se to vraća kroz dolazak lidera koji sasvim drukčije misli, nego što su oni razvijali taj neoliberalni osećaj organizacije sveta. Naše prijateljstvo sa Rusijom neće biti ničim umanjeno. Mi želimo normalnu saradnju sa drugima, ali ovde imate mnogo bitangi i spekulanata kojima ne možete da stignete da odgovorite na te njihove izmišljotine.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: U Zalužanima nema ni ruskih ni američkih raketa

To su isti oni koji su ovde devedesetih godina 20. veka kreirali medijski negativnu sliku o Srbima. Sada su jedva dočekali da pričaju o Republici Srpskoj kao, eto, mestu gde dolaze Rusi, mestu u kojem, zamislite, imaju paravojne formacije, republici koja se nešto naoružava i tako dalje. Dvadeset i nešto godina nisu nam dozvoljavali da opremamo policiju, jer su se bojali, kao mi smo neki militantan narod. Sad kada je to formalno omogućeno, kada je narasla opasnost od terorizma, kada ne činimo ništa mimo propisa, mimo našeg ustavnog prava da o bezbednosti brinemo, kada pokušamo da to učinimo, onda se to satanizuje na sva moguća zvona. Nažalost, živimo u takvom svetu, ali idemo dalje.

Za vas tvrde da ste eksponent Moskve na ovim prostorima. Šta na to kažete? 

— Govorili su da sam eksponent Amerike, sada Rusije. Ja sam eksponent naroda koji me bira, uporno me bira na izborima. Ja dobijam ozbiljnu podršku naroda i ostajem eksponent svog naroda, a pokušavam da sarađujem i sa Rusijom, i sa drugim zemljama, sa EU, Amerikom, onoliko koliko to hoće. Problem je nastao onog trenutka kada dođe neka bivša administracija SAD, neki Hojt Ji koji ovde pokušava da nametne kako se treba ponašati. Mi kažemo da nećemo da igramo tu igru, a onda on tu izmišlja neke sankcije. Naravno da je logičan sled toga da kažu: „Evo, to je ruski čovek“. Nije tačno. Naravno, ja volim Rusiju, ali ne mrzim nikoga drugog.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala