Stoltenberg: EU i NATO zajedno da učine više na Zapadnom Balkanu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Minhenu da NATO i Evropska unija zajedno mogu i treba da učine više na Zapadnom Balkanu i pozdravio jačanje partnerstva sa Srbijom.
Šef evropske diplomatije Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Zapadni Balkan vrhunski prioritet Evropske unije

„NATO i EU imaju istoriju i odgovornost na Zapadnom Balkanu. Plašim se da smo možda previše fokusirani na Siriju, Irak, Avganistan i druge probleme, što je značajno, a da zaboravljamo naše najbliže susedstvo — Zapadni Balkan, a gde treba da budemo fokusirani, jer postoji neki razvoj događaja koji ide u pogrešnom pravcu“, rekao je Stoltenberg.

„Ali zaista verujem da NATO i EU mogu da učine više zajedno, treba da radimo zajedno i učinimo više zajedno“, rekao je on na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

On je ukazao da NATO u regionu ima svoje članice i rekao da se posle nedavne posete Skoplju nada da će se pronaći rešenje za spor o imenu te zemlje kako bi se prešlo na pitanje članstva.

Šef NATO-a je, međutim, ukazao da nije reč samo o članstvu, već i o saradnji sa partnerima kao što je Srbija.

„Pozdravljam jačanje partnerstva sa Srbijom, pozdravljam što i EU na tome radi. Zapadni Balkan je apsolutno region gde moramo da učinimo više sa Evropskom unijom“, zaključio je Stoltenberg.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala