Zapadni Balkan vrhunski prioritet Evropske unije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaŠef evropske diplomatije Federika Mogerini
Šef evropske diplomatije Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da će Zapadni Balkan biti glavna tema sastanka šefova diplomatija EU koji se danas i sutra sastaju u Sofiji.

Mogerinijeva je najavila da će razgovarati o jačanju EU perspektive regiona i saradnji EU i Zapadnog Balkana u oblasti bezbednosti i odbrane.

„Prva tačka naše agende jeste posao koji imamo sa Zapadnim Balkanom. To je vrhunski prioritet za bugarsko predsedavanje ali i za EU institucije“, poručila je Mogerinijeva po dolasku na neformalni sastanak Saveta EU u Sofiji.

Albanija, Hrvatska, Srbija - ilustracija - Sputnik Srbija
Deža vi: Kičma Balkana puca preko Srbije — ne lome je ni Albanci ni Hrvati...

Ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU 15. i 16. februara učestvuju na neformalnom sastanku Saveta EU koji organizuje Bugarska kao trenutno predsedavajuća članica EU. To je i prva prilika da ministri EU razmotre novu Strategiju proširenja za Zapadni Balkan, koju je početkom meseca predstavila Evropska komisija.

„Videćemo kako da ojačamo EU perspektivu Zapadnog Balkana i počnemo sa pripremama za samit EU Zapadni Balkan koji imamo u Sofiji“, poručila je Mogerinijeva.

Ona je najavila da će se EU ministrima drugog dana neformalnog sastanka Saveta EU priključiti ministri iz zemalja regiona.

„Sa njima ćemo razgovarati na prvom mestu o pitanjima bezbednosti i odbrane, što je vrlo važno za našu saradnju“, naglasila je Mogerinijeva.

Pored pitanja Zapadnog Balkana, na sastanku u Sofiji EU šefovi diplomatija razgovaraju o situaciji u Siriji, kao i o pitanju denuklearizacije Korejskog poluostrva.

 

Tanjug  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala