Mesec dana od ubistva Olivera Ivanovića: Ubica na slobodi

© AP Photo / Bojan SlavkovicOliver Ivanović izlazi iz zgrade Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici
Oliver Ivanović izlazi iz zgrade Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas je mesec dana od kada je ubijen Oliver Ivanović. Upucan je sa šest hitaca s leđa iz takozvane duge devetke, 16. januara ujutru, ispred prostorija svoje partije, u samom centru Kosovske Mitrovice.

Ubistvo najpoznatijeg lidera Srba od 1999. godine na Severu Kosova izazvalo je šok i strah.

Atentat na Olivera Ivanovića, u Beogradu, Prištini, regionu i svetu izazvao je lavinu reakcija i osuda.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Podneta inicijativa da Oliver Ivanović dobije ulicu u Beogradu

U mnogim uglednim zapadnim medijima i mesec dana kasnije taj događaj baca u senku trenutne pripreme za obeležavanje desetogodišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ivanović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Ubice i nalogodavci nisu otkriveni, a za javnost istraga, osim uzajamnih mlakih optužbi Prištine i Beograda, tapka u mestu, prenosi „Kossev“.

„Ni nakon trideset dana mi nismo dobili nikakve relevantne informacije, u vezi sa pomenutim zločinom. Sarađujemo sa svima i na svaki način ćemo se truditi da istina o ubistvu Olivera Ivanovića bude poznata, a da oni koji su izvršili i naredili ubistvo budu kažnjeni“, oglasila se u ime GI SDP Ivanovićeva zamenica Ksenija Božović.

Istakla je i da su dobili obećanja „od svih relevantnih faktora, da će zločinci biti pronađeni i kažnjeni, ali do danas nema osumnjičenih“.

„U ovih mesec dana građani Kosovske Mitrovice, ali i čitave Srbije, izražavali su svoje žaljenje jer je ubijen jedan od najboljih. To nam je uteha, jer je ogroman broj ljudi prepoznao veličinu Olivera Ivanovića“, kazala je.

Božović poručuje da će njegova stranka nastaviti put Ivanovića i da se neće predati:

„Naš Oliver je platio životom, a mi se nadamo da će ta žrtva biti poslednja. Ostaje da ga se sećamo i podsećamo one koji mu nisu bili ni do kolena, ko je bio Oliver Ivanović.“

Albanski vojnik - Sputnik Srbija
Tri poruke koje otkrivaju namere Zapada i Albanaca — posle ubistva Ivanovića

Ivanovićevi saradnici su se zahvalili svima koji su bili uz njih proteklih mesec dana.

„Nećemo to zaboraviti, ali nećemo ni one druge. Još jednom apelujemo na što hitnije intenziviranje istrage i očekujemo da budemo upoznati sa detaljima u kojem se pravcu istraga kreće.“

U dosadašnjoj istrazi javnosti su predstavljene dve konkretne informacije. Nekoliko minuta po ubistvu pronađen je zapaljen stari automobil u jednoj od zabačenih mitrovičkih ulica i utvrđen je jedan od vlasnika.

Ove nedelje privedena su dva policajca, potom i puštena, zbog optužbe da nisu adekvatno obezbedili lice mesta nakon ubistva.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala